ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 03 Ιανουαρίου 2013
  • Views126

Ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ εκφράζει τον προβληματισμό και την ανησυχία του με αφορμή τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη περί διάλυσης των καταυλισμών Ρομά στην Πελοπόννησο.

Η ταύτιση ολόκληρων ομάδων του πληθυσμού με παραβατικές συμπεριφορές και μάλιστα από επίσημα χείλη μόνο προβλήματα δημιουργεί. Η στερεοτυπική αντιμετώπιση ομάδων του πληθυσμού δημιουργεί επικίνδυνα αντανακλαστικά και υποβοηθά τον εκφασισμό της κοινωνίας.

Από την άλλη πλευρά οι φθορές και κλοπές εξοπλισμού που παρουσιάζονται στην Ελληνική επικράτεια πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από τις αρμόδιες αρχές.

Στην περίπτωση των κυκλωμάτων που εμπορεύονται μέταλλα ως «σκραπ» ο έλεγχος πρέπει να αφορά τη διαδικασία από την αρχική συλλογή των υλικών μέχρι τους τελικούς αποδέκτες. Σε κάθε κλοπή τέτοιου υλικού υπάρχει και κάποιος αγοραστής.

Η λύση της διάλυσης των καταυλισμών είναι και παράνομη και δεν προσφέρει βιώσιμη λύση στο πρόβλημα.

Άλλωστε η Πολιτεία έχει υποχρέωση για τη στέγαση σε ανθρώπινες συνθήκες των Ρομά και οποιουδήποτε άλλου πολίτη. Η “διάλυση” των καταυλισμών πρέπει να συνδέεται με την παράλληλη μέριμνα για την αξιοπρεπή στέγαση των διαμενόντων σε αυτούς.

Από τις ατυχείς δηλώσεις του κ. Τατούλη κρατάμε μόνο τη δέσμευση ότι θα πάρει την πρωτοβουλία για διεθνή επιτροπή για την αντιμετώπιση του θέματος της ένταξης των Ρομά.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments