ΚΑΒΑΛΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 25 Φεβρουαρίου 2013
  • Views482

Διαβάσαμε την παρακάτω ανακοίνωση σε τοπική εφημερίδα:

«Το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο ΔΕΣΜΟΣ με την ευγενική υποστήριξη της Παπαστράτος ΑΒΕΣ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Δεσμός για τα σχολεία» για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης σε σχολεία της χώρας, θα πραγματοποιήσει ανεφοδιασμό με πετρέλαιο θέρμανσης του Δημοτικού σχολείου Ζυγού Καβάλας, τη Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013, στις 11 το πρωί.
Θα παραστούν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Αριστείδης Γιαννακίδης και ο Δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής.»

Η «Παπαστράτος» (θυγατρική της πολυεθνικής Philip Morris), αξιοποιώντας το υπαρκτό πρόβλημα της θέρμανσης, βρίσκει έδαφος να εισβάλλει στα σχολεία, βρίσκοντας αρωγούς στην προσπάθεια αυτή το Υπουργείο Παιδείας της τρικομματικής Κυβέρνησης, τις Διευθύνσεις Επαίδευσης, τον Περιφερειάρχη της ΠΑΜΘ, το Δήμαρχο Καβάλας και κάθε είδους «μη» κερδοσκοπικές οργανώσεις, που ξεκοκκαλίζουν κάθε χρόνο χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα υπουργεία. Όλη δηλαδή η κρατική μηχανή δουλεύει για τις επιχειρήσεις αυτές!

Την ώρα που το δημόσιο σχολείο, η εκπαίδευση, ο εκπαιδευτικός και το έργο του περνάνε σε όλο και μεγαλύτερη απαξίωση, με δραματικές ελλείψεις σε καθηγητές, με σχολικές επιτροπές χωρίς χρήματα ούτε για πετρέλαιο, ούτε για τα βασικά αναλώσιμα, όταν ο μισθός πετσοκόβεται ενώ αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας, την ώρα που δρομολογούνται απολύσεις εκπαιδευτικών μέσω της «αξιολόγησης», το Υπουργείο Παιδείας  ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στους ιδιώτες!

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών από την αρχή είχε προειδοποιήσει για τις εξελίξεις αυτές. Αρκεί να ανατρέξει κανείς στις εκθέσεις του ΟΑΣΑ, τις συνθήκες της Ε.Ε. της Μπολόνια και της Λισαβώνα,  αλλά ακόμα και τα δικά μας –που είναι καθαρές εφαρμογές των παραπάνω εντολών- όπως η εγκύκλιος αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας, ή το Π.Δ. για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τον νόμο πλαίσιο για ΑΕΙ-ΤΕΙ, το πρόσφατο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ». Εκεί θα δει καθαρά ότι προετοιμάζεται το έδαφος για την είσοδο των ιδιωτών και επιχειρήσεων στα σχολεία.

Πρώτα, όπως γίνεται και σ’ αυτήν την περίπτωση, με τη μορφή χορηγιών (ή όπως πριν λίγο καιρό στη Θεσσαλονίκη, όπου η Κόκα Κόλα, θα έφτιαχνε ένα σχολείο) και σε λίγο καιρό, με τις επιχειρήσεις να είναι οι ρυθμιστές του προγράμματος σπουδών, πάντα προς όφελός τους. Πάει πολύ όμως πολυεθνικοί όμιλοι που κλείνουν και ανοίγουν τα εργοστάσιά τους, ανάλογα με τα κέρδη τους, εταιρείες που τσακίζουν τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργατών, να εμφανίζονται ως κοινωνικά ευαίσθητοι για τα παιδιά του λαού μας!

Και είναι τουλάχιστον αφελές να θεωρεί κανείς ότι όλα αυτά γίνονται επειδη η Κυβέρνηση δεν είναι καλή ή επειδή βρισκόμαστε σε κρίση. Στην Ε.Ε. των καπιταλιστών αυτά είναι κοινή πρακτική. Μεγάλες εταιρείες να διευθύνουν και να κατευθύνουν σχολεία και πανεπιστήμια, με μαθητές, γονείς, φοιτητές και καθηγητές να είναι οι μόνοι χαμένοι στην υπόθεση αυτή. Όχι μόνο οικονομικά ή εργασιακά αλλά ακόμα και για αυτή καθεαυτή την ουσία: τη μόρφωση. Είναι  λοιπόν φανερό ότι όσοι υποστηρίζουν ταυτόχρονα και την Ε.Ε., αλλά και το δικαίωμα του λαού στη μόρφωση λένε συνειδητά ψέματα, συσκοτίζουν την αλήθεια, σπέρνουν αυταπάτες. Δεν γίνεται κάποιος να υποστηρίζει και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τη διδασκαλία της επιστημονικής και ιστορικής αλήθειας. Δηλαδή, να είναι και με το «χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα». Η Ε.Ε. είναι ένωση του κεφαλαίου απέναντι στους λαούς.

Κατανοούμε βέβαια τους γονείς και τους μαθητές, που δε θέλουν να κάνουν μάθημα μέσα στο κρύο και προκειμένου να έχουν θέρμανση και σωστές συνθήκες για το μάθημα, θα δεχτούν ακόμα και αυτό. Αλλά τους καλούμε την αδικία αυτή που νιώθουν και την οργή που τους πνίγει να την κάνουν μαζική και οργανωμένη δράση, μαζί με τα συνδικάτα και τους άλλους εργαζόμενους και να διεκδικήσουν, πιο δυναμικά από ποτέ την κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων από τον καθ’ ύλιν αρμόδιο, το κράτος.

Καλούμε:

  • Το Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη και την ενιαία σχολική επιτροπή που άνοιξαν την πόρτα των σχολείων στις επιχειρήσεις, να ακυρώσουν τη συμφωνία με την εταιρεία και να διεκδικήσουν έκτακτη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση για να καλύψουν όλες τις ανάγκες των σχολείων τους.
  • Το Σύλλογο Εκπαιδευτικών του σχολείου να μη δεχτεί να λάβει μέρος στη «γιορτή» αυτή
  • Τα σωματεία των Εκπαιδευτικών, αλλα και όλων των εργαζομένων του νομού να καταδικάσουν και να απαιτήσουν να ακυρωθεί η χορηγία αυτή.

 

Υγ: Είναι και λίγο ειρωνικό στην προκειμένη περίπτωση, μία εταιρεία που προμηθεύει με τσιγάρα την αγορά, να βάλει πετρέλαιο σε παιδιά δημοτικού… Τα συμπεράσματα δικα σας.

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments