ΚΟΣΜΟΣ — 20 Ιανουαρίου 2013
  • Views132

Οι ΗΠΑ βρήκαν τον νέο ιδανικό εχθρό στο πρόσωπο του Μοχτάρ Μπελμοχτάρ

Αντιμέτωποι με έναν νέο Μπιν Λάντεν, αυτή τη φορά όχι από τη Σαουδική Αραβία, αλλά από την Αλγερία, φαίνεται πως είναι οι Αμερικανοί. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, θα έχουν ανακαλύψει τον ιδανικό εχθρό στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που θα τους επιτρέψει να δικαιολογήσουν την ενίσχυση της παρουσίας τους στα στρατιωτικά μέτωπα της Αφρικής.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», πίσω από την τρομοκρατική επιχείρηση στις εγκαταστάσεις αερίου της Αλγερίας, βρίσκεται ο 41χρονος Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, ο οποίος με μήνυμα του προειδοποίησε τη Δύση να διακόψει τις στρατιωτικές επεμβάσεις εναντίον ισλαμιστών, στο Μαλί, αλλά και να διαπραγματευθεί την ανταλλαγή των αμερικανών ομήρων με κορυφαία στελέχη της ισλαμικής τρομοκρατίας που κρατούνται στις ΗΠΑ.

Ο Μπελμοχτάρ ήρθε πρόσφατα σε ρήξη με τα υψηλόβαθμα στελέχη της Αλ Κάιντα του Μαγκρέμπ και ίδρυσε δυο δικές του ταξιαρχίες, το Τάγμα των Υπογράφοντων Με Αίμα και την Ταξιαρχία του Χαλέντ Αμπού Αλ Αμπάς (ψευδώνυμο του Μπελμοχτάρ).

Τα δυο τάγματα ιδρύθηκαν μόλις στα τέλη του 2012 και αυτό ήταν το πρώτο τους χτύπημα.

Γεννημένος το 1972 στην Αλγερία, είναι εδώ και δεκαετίες ψηλά στη λίστα των πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών. Οι αλγερινές αρχές ασφαλείας αποκαλούν τον Μπελμοχτάρ, Mr Marlboro, στην εφηβεία του έκανε λαθρεμπόριο τσιγάρων για να χρηματοδοτεί τον αγώνα των ισλαμιστών.

Βγάζει εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτεί τα τάγματά του από τα λύτρα που παίρνει για όσους απάγει εκείνος και οι στρατιώτες του.

Στο διεθνή Τύπο είναι γνωστός ως «ο μονόφθαλμος μαχητής της Τζιχάντ που τα έβαλε με την Αλ Κάιντα”. Πολλοί διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι σίγουρα “ένας άνθρωπος που δεν θα έπρεπε να είναι ζωντανός»: η διεθνής αντιτρομοκρατία αλλά και πολλά προσβεβλημένα στελέχη της Αλ Κάιντα θέλουν την κεφαλή του επί πίνακι.
Πολλοί ειδικοί αναλυτές πάντως εκτιμούν πως αυτό που τον κάνει άτρωτο και «Άπιαστο» (όπως είναι το παρατσούκλι του) είναι οι ισχυροί δεσμοί που διατηρεί με φυλές Τουαρέγκ της ερήμου που τον προμηθεύουν με τα απαραίτητα αλλά του προσφέρουν και ασφαλή καταφύγια στις ατελείωτες και απροσπέλαστες για τους πολλούς αμμώδεις εκτάσεις της Βορείου Αφρικής.

Print Friendly

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments