• Views547

Πορτοκαλεώνες, πέτρινα μονοπάτια με γαϊδουράκια και ήσυχες ακρογιαλιές γέμισε με μιας ο αυστριακός Τύπος. «Τα φώτα πέφτουν πάνω στο νησί του ούζου», γράφει η αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung, με 3 εκατ. αναγνώστες. «Χίος, η μεγάλη άγνωστη», σεκοντάρει η Kurier Zeitung. Με πρωτοβουλία του γραφείου ΕΟΤ Βιέννης, διακεκριμένοι ταξιδιωτικοί συντάκτες βρέθηκαν στη Χίο αλλά και στην Καβάλα, με αφορμή την έναρξη απευθείας πτήσεων από τη Βιέννη, και κατέγραψαν γλαφυρά την εμπειρία τους. Εκτοτε, τα τηλέφωνα στα ταξιδιωτικά γραφεία της Βιέννης δεν σταματούν να χτυπούν, «θέλουν να μάθουν περισσότερα για αυτούς τους κρυμμένους παραδείσους».

«Το πέμπτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας γοητεύει με το άρωμα των λεμονιών του, την εγκαρδιότητα των κατοίκων του και την απουσία τουριστών. Μια μυστική επιλογή, ακόμα!», προλογίζει το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ ο συντάκτης της ΟÖNachrichten. «Η Χίος μπορεί να αναπτύξει τον ποιοτικό τουρισμό και τον οικοτουρισμό», επισημαίνει ο δημοσιογράφος της Kurier, κ. Claudius Rajchl, «μην κάνετε το λάθος να αντιγράψετε το τουριστικό μοντέλο της Τουρκίας, που άλλωστε δεν ανταποκρίνεται στην ελληνική νοοτροπία». Δυνατό «χαρτί» της Χίου θεωρεί τη γαστρονομία και φυσικά τη μαστίχα. «Είχα δοκιμάσει ελαιόλαδο με μαστίχα σε σπίτι φίλων μου στη Βιέννη και είχα ενθουσιαστεί». Παράλληλα, ο Αυστριακός δημοσιογράφος Martin Swoboda, φιλέλληνας που γνωρίζει τη χώρα εκ των έσω, διακρίνει έναν αέρα «αλλαγής» στο νησί. «Συνάντησα πολλούς νέους Χιώτες που επέστρεψαν στην πατρίδα τους ύστερ από χρόνια», διηγείται, «αυτοί είναι κομιστές μιας νέας νοοτροπίας, μπορούν να αποστασιοποιηθούν και να κρίνουν τα κακώς κείμενα του τόπου τους αλλά και να καταθέσουν νέες ιδέες».

Τις εντυπώσεις έτερης δημοσιογραφικής αποστολής κέρδισε και η Aνατολική Μακεδονία. «Γύρω από την Καβάλα σάς περιμένουν επιμήκεις, συχνά ερημικές παραλίες, κρυστάλλινη και καθαρή θάλασσα, ειδυλλιακά ψαροχώρια, πράσινα βουνά ή δασώδεις λόφοι όπως και μικρές πόλεις με αρχαίους θησαυρούς». Ο συντάκτης του περιοδικού TAI συστήνει στους αναγνώστες και τη Θάσο, «για όσους αναζητούν ησυχία και απλότητα στις διακοπές». Οι δημοσιογράφοι, που επισκέπτονται επαγγελματικά την Ελλάδα για δεκαετίες, διαπιστώνουν αλλαγές. «Πέρυσι η Ελλάδα με λιγότερους τουρίστες με γύρισε πίσω στον χρόνο», υπογραμμίζει ο κ. Rajchl, «αποκόμισα μια αίσθηση χαλάρωσης, όπως τη δεκαετία του ’80, που ανακαλύπταμε τη χώρα».

Εμφαση στη φιλοξενία

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν πρόκειται να συμβεί φέτος. Τα προγνωστικά κάνουν λόγο για αύξηση στις αφίξεις των Αυστριακών τουριστών από 20% έως 40%. Αύξηση των κρατήσεων μέχρι 40% παρατηρείται, ωστόσο, και από τη γειτονική της Γερμανία. «Ολοι πετούν στην Ελλάδα», προανήγγειλε τίτλος της Tagesspiegel από τα τέλη Απριλίου. «Εχω βρεθεί στην Κρήτη 20 με 30 φορές», αναφέρει στην «Κ» ο Γερμανός δημοσιογράφος Horst Schwartz, συγγραφέας τεσσάρων οδηγών για το νησί και δημιουργός ενός ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. «Νιώθω ότι τώρα οι Κρητικοί εργάζονται συντονισμένα, δίνοντας έμφαση στη φιλοξενία». Ωστόσο, είναι και η πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης που προσελκύει τους Γερμανούς. «Στην Κρήτη υπάρχουν πολλά αξιοθέατα, φέτος θα ανοίξει το αρχαιολογικό μουσείο στο Ηράκλειο, ενώ και η υποδομή της Κνωσού έχει βελτιωθεί αισθητά», καταλήγει με ικανοποίηση ο κ. Schwartz.

kathimerini.gr

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

websys

(0) Readers Comments