ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 15 Ιανουαρίου 2013
  • Views508

Η «Μασούτης», είναι ένας γίγαντας της λιανικής που σε καιρό κρίσης, συνεχίζει να γιγαντώνεται. Η εταιρεία, που έκλεισε το 2012 με τζίρο 733 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 4,5% σε σχέση με πέρυσι, συνεχίζει το 2013 αναπτυξιακά μεν, αλλά με πιο συγκρατημένα βήματα, με σκοπό την οργανική επέκταση βόρεια της Αττικής και ειδικά στη Στερεά Ελλάδα.

Η εταιρεία, που μέσα στο 2012 πρόσθεσε στο δίκτυό της εννέα σημεία πώλησης, έξι λιανικής και τρία cash & carry, έχει δημιουργήσει μία αλυσίδα που πανελλαδικά αριθμεί 243 καταστήματα ( τα 19 είναι cash &carry), στα οποία απασχολούνται 6.000 εργαζόμενοι.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης για το 2013, προβλέπει  για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, ένα κατάστημα στα Ιωάννινα ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία ενός καταστήματος στα Κουφάλια.  (Εντός του 2012, η Μασούτης απορρόφησε στο δίκτυό της τρία super market της εταιρείας Παύλου, στα Ιωάννινα). Η εταιρεία, παράλληλα, συνεχίζει να σκανάρει την αγορά για ευκαιρίες σε περιοχές όπως η Λαμία και η Εύβοια, περιμένοντας να δει τις εξελίξεις σε επίπεδο εθνικής οικονομίας, αλλά και στο κρίσιμο τραπεζικό τομέα, για να κινηθεί ανάλογα στο δεύτερο εξάμηνο.

Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της «Μασούτης» και μέλος δ.σ., Μενέλαο Μπουφίδη, ευκαιρίες για εξαγορές υπάρχουν και θα εμφανιστούν και άλλες στο κλάδο, καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα ρευστότητας.

«Η εταιρεία ψάχνει για αναπτυξιακές ευκαιρίες αλλά παράλληλα δεν μπορεί παρά να είναι πιο συγκρατημένη επενδυτικά. Άλλωστε επιλογή της διοίκησης ήταν να στηρίξει, με προγράμματα προσφορών, τον καταναλωτή. Στη διάρκεια του 2012, οι προσφορές που έκανε η «Μασούτης», μαζί με τους προμηθευτές της, έφθασαν σε αξία τα 30 εκατομμύρια ευρώ»,  τονίζει ο κ. Μπουφίδης, ο οποίος και εξηγεί γιατί φέτος, λόγω των μειώσεων στις τιμές και των προσφορών, τα κέρδη της επιχείρησης θα είναι κατά τι μικρότερα των περυσινών, αφού υπολογίζονται κάτω από τα 16,5 εκατ. ευρώ.

Κοντά στον καταναλωτή

Σημειώνεται ότι πέρυσι  η εταιρεία πραγματοποίησε μεγάλες προσφορές με μείωση τιμής σε εκατοντάδες προϊόντα. Προσφέρει καθημερινές μεγάλες ευκαιρίες αγορών τις οποίες γνωστοποιεί στους καταναλωτές με πολλούς τρόπους: Με μηνιαίο φυλλάδιο, τηλεοπτική και ραδιοφωνική προβολή, μέσω του site, με newsletter, μέσω της εφαρμογής «μασούτης app».

Κάθε μέρα, σε όλα τα καταστήματα Μασούτης  γίνονται προσφορές, σε προϊόντα καθημερινής ανάγκης, στους κατόχους της mas card.

Το 2013 ξεκίνησε με μια μεγάλη προσφορά-δώρο αξίας 35.000 ευρώ (1000 δωροεπιταγές αξίας 35 ευρώ η καθεμία), φυλλάδιο με προσφορές προϊόντων «1+1 δώρο» και μείωση τιμής σε δεκάδες προϊόντα έως 40%.

Επίσης, όπως τονίζεται, η εταιρεία στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες με την ενίσχυση των τοπικών παραγωγών, ενώ προσφέρει έκπτωση σε όλους τους εργαζομένους της,  για αγορές από τα καταστήματα της εταιρείας. Η «Μασούτης», ενισχύει συνεχώς τη θέση της στην αγορά των super market, η οποία όλο και στενότερα πολιορκείται από τις εκπτωτικές αλυσίδες.

Τα “ατού” της “Μασούτης” στον ανταγωνισμό

Οι εκπτωτικές αλυσίδες δεν είναι ευθέως ανταγωνιστικές προς τη «Μασούτης», αλλά έμμεσα οπωσδήποτε είναι, αφού διεκδικούν μερίδιο της αγοράς. Η «Μασούτης», αντιπαραθέτει σε αυτό τον ανταγωνισμό τα δικά της πλεονεκτήματα, με αιχμή του δόρατος το πρόγραμμα μείωσης τιμών, μέχρι 35%, σε σειρά ειδών πρώτης ανάγκης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η εταιρεία,  πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων, με είδη για τους πολύ απαιτητικούς αλλά και με πλούσια ποικιλία προϊόντων, οικονομικών, που αποτελούν εξαιρετικούς συνδυασμούς ποιότητας και τιμής. «H εταιρεία, που βρίσκεται στην αγορά για 37 χρόνια, έχει δημιουργήσει μία στενή σχέση με τον καταναλωτή, ο οποίος αναγνωρίζει τα υψηλά στάνταρντς λειτουργίας των καταστημάτων, την οργάνωση, την καθαριότητα, τις υπηρεσίες που προσφέρονται», τονίζεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, εμπλουτίζεται συνεχώς η γκάμα των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, με 950 κωδικούς σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων. Από χρόνο σε χρόνο οι πωλήσεις των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας αυξάνονται κατά 50%-60%,  ενώ υπολογίζεται ότι στο σύνολο του κύκλου εργασιών, πλησιάζουν τα 60 εκατ. ευρώ.

Ένα σημείο που θα πρέπει να τονιστεί και το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη δύσκολη εποχή, είναι, ότι η «Μασούτης» δεν οφείλει ούτε ευρώ στις περίπου 6.000 των εργαζομένων της.

Πηγή: voria.gr

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments