ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 01 Αυγούστου 2013
  • Views185

Σύμφωνα με το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής, το σχέδιο νόμου του υπ.Περιβάλλοντος για την αυθαίρετη δόμηση καταπατά σειρά διατάξεων του Συντάγματος

«Καταπάτηση» σειράς διατάξεων του Συντάγματος εντόπισε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής στο νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από το Α’ Θερινό τμήμα της Βουλής. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά δεν θα καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Ειδικότερα, στην έκθεσή τους σημειώνουν ότι «Οριστική εξαίρεση αυθαιρέτου από την κατεδάφιση επιτρέπεται, κατά τρόπο συνταγματικώς ανεκτό, κατ’ αρχήν μόνο για τα παλαιά αυθαίρετα, δηλαδή όσα ανεγέρθηκαν μέχρι την 31-1-1983, ημερομηνία που ορίσθηκε από τον ν. 1337/1983. Τα μεταγενεστέρως ανεγερθέντα αυθαίρετα κτίσματα δεν επιτρέπεται, κατά κανόνα, να εξαιρούνται της κατεδάφισης» και προσθέτει πως οι εξαιρέσεις αφορούν μόνο τα νεα αυθαίρετα που παρουσιάζουν «ήσσονος σημασίας παραβάσεις». Οι βασικές παρατηρήσεις του συμβουλίου εντοπίζονται στα άρθρα 7,8 που αφορούν στην εξαίρεση από την κατεδάφιση και την αναστολή είσπραξης των προστίμων και την επιβολή κυρώσεων για τις υφιστάμενες μέχρι την 28-7-2011 αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις .

Η Επιστημονική Υπηρεσία αμφισβητεί και την συνταγματικότητα των άρθρων 13, 14, 15 και 16 που παρέχουν την δυνατότητα υπαγωγής στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων σε κτίρια ευρισκόμενα εντός παραδοσιακού οικισμού ή τμήματος πόλης, τονίζοντας ότι «δημιουργείται αμφιβολία» αν εναρμονίζονται με το άρθρο 24 παρ. 2 και 6.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments