ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 28 Ιουλίου 2013
  • Views158

To «φράγμα» του κατώτατου μισθού έχει σπάσει για περίπου 700.000 άτομα που αμείβονται με λιγότερα από 586 ευρώ τον μήνα.

Για τους νέους κάτω των 25 ετών, τους ευέλικτα απασχολούμενους αλλά και όσους συμμετέχουν σε επιδοτούμενα προγράμματα ο κατώτατος μισθός φαίνεται πως αποτελεί άπιαστο στόχο. Την ίδια στιγμή οι μέσες αποδοχές ακολουθούν τα τελευταία χρόνια κατηφορική πορεία και τείνουν να… προσεγγίσουν τα κατώτατα όρια.

Αυτό γίνεται είτε με επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις είτε με μετατροπή των θέσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή εκ περιτροπής εργασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι για περίπου 300.000 άτομα δεν ισχύει πλέον το «παραδοσιακό» οκτάωρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αποδοχές τους. Μόνο το 2012 πάνω από 45.000 εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να στραφούν από την πλήρη στη μερική απασχόληση.

Το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς είναι 14.452 οι εργαζόμενοι που… απαρνήθηκαν το παραδοσιακό οκτάωρο.

Πάντως, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια τάση σταθεροποίησης της αγοράς εργασίας. Οι μειώσεις των μισθών που έγιναν τα τελευταία χρόνια έχουν καταστήσει εκ νέου… ελκυστική την πλήρη απασχόληση, κυρίως όσον αφορά τις νέες προσλήψεις.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments