ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΠΑΙΔΕΙΑ — 26 Μαΐου 2012
  • Views324

Το απόλυτο αλαλούμ επικρατεί με τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς μετά την παρέμβαση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών που έκανε λόγο για “επιστημονικό λάθος” στη διατύπωση θέματος στη Φυσική θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να ακυρώσει το Γ4 ερώτημα.

«Στο Γ4 ερώτημα παρατηρήθηκε ότι είναι ελλιπής η διατύπωσή του. Συγκεκριμένα δεν προσδιορίζεται ότι η ζητούμενη γωνία αναφέρεται στο πρώτο μέγιστο της κινητικής ενέργειας. Κατόπιν τούτου το ερώτημα Γ4 ακυρώνεται και οι αντίστοιχες μονάδες ανακατανέμονται στα υπόλοιπα ερωτήματα Γ1, Γ2 και Γ3 του θέματος», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο.

Η βαθμολόγηση των γραπτών, σύμφωνα με το υπουργείο, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, αλλά και για όσους εξετάστηκαν προφορικά (παιδιά με αναπηρία, ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κ.λ.π.) στο μάθημα θα ισχύσει η ίδια ρύθμιση.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

“Τα θέματα της Φυσικής Κατεύθυνσης ήταν εντός διδαχθείσας ύλης .

Το θέμα  Γ 4 όπως διατυπώθηκε είναι επιστημονικά λανθασμένο. Η ράβδος παίρνει αρκετή ενέργεια μέσω του έργου της δύναμης F ώστε να κάνει ανακύκλωση, με αποτέλεσμα η  κινητική της ενέργεια να αυξάνει επ’ άπειρον.

Εκτός από το πρώτο θέμα που αποτελούσε το 1\4 των θεμάτων (δηλαδή 25 μονάδες), τα υπόλοιπα απαιτούσαν μεγάλη εμπειρία και ιδιαίτερη διαίσθηση στη φυσική, σαν να  επρόκειτο για διαγωνισμό ταλέντων φυσικής.

Η χρονική διάρκεια των 3 ωρών δεν επαρκούσε για την αντιμετώπιση θεμάτων τέτοιου επιπέδου. Ως αποτέλεσμα καταργείται η διαβάθμιση στην βαθμολογία και δεν ανταποκρίνεται στον σκοπό της, δηλαδή την εισαγωγή των μαθητών ανάλογα με το επίπεδο τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών ως ύστατη προσπάθεια να σώσει την τιμή και το κύρος της επιστήμης, ζητά συγνώμη για αυτά τα θέματα από τις μαθήτριες και τους μαθητές που διαγωνίστηκαν σήμερα. Καλούμε τους συναδέλφους βαθμολογητές μέχρι να υπάρξει διορθωτική ανακοίνωση, να μην προχωρήσουν στη διόρθωση των γραπτών.”

Ακούστε τι δήλωσε, για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φροντιστών Ν. Καβάλας (καθηγητής Φυσικής) Σπύρος Κετσετζής.

[mp3_embed playlst=”http://videotex.gr/uploads/ΚΕΤΣΕΤΖΗΣ.mp3″ colors=”#900345″ id=”1″ nums=”1″]

 

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments