ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ — 18 Δεκεμβρίου 2012
  • Views290

Στο ράφι της περιπτερούς.

Κι «ο λόγος του συμβόλαιο και το κορμί του φλόγα».

Ο Αργύρης του Νίκου Βασιλειάδη που έλαμψε στη σκηνή του «Αντιγόνη Βαλάκου»κι από μέσα του κι από έξω του, χάρις στη μοναδική Υρώ Μανέ.

Το 1995 γράφτηκε το έξυπνο κείμενο-νουβέλα από τον Νίκο Βασλειάδη (ψευδώνυμο του βορειοελλαδίτη συνταξιούχου φιλόλογου Ιορδάνη Βλαχόπουλου) και πριν τρία χρόνια διασκευάστηκε σε τραγική κωμωδία, από τον γνωστό ηθοποιό Γιώργο Καραμίχο και την Εμμανουέλλα Αλεξίου, ευτύχησε δε να ερμηνεύεται μέχρι σήμερα, και σίγουρα θα συνεχίσει, από την Υρώ Μανέ , αν και από μόνη της περιέχει πρωτότυπα και πετυχημένα συστατικά. Αρχίζοντας από τον αλληγορικό, αλλά πετυχημένο τίτλο ο «Συμβολαιογράφος», παρατσούκλι, αφορά έναν τσαγκάρη, που ο λόγος του είναι ,για τον άφαντο επί σκηνής ήρωα, δέσμευση και «συμβόλαιο», με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται ,καλό ή κακό. Στην εξέλιξη του έργου, η γλώσσα, με πολλά έξυπνα «μαργαριτάρια», δίνει το στίγμα της στην παράσταση, καθώς ο συγγραφέας ανατρέπει την καθιερωμένη σύνταξη και αναμειγνύει (στο στόμα της αγράμματης ηρωίδας του) καθαρευουσιάνικες με λέξεις του τόπου της ιστορίας.

Σαφώς είναι σατιρικό, ηθογραφικό και λαϊκό έργο, κατά τη διάρκεια του οποίου η ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας σκιαγραφείται έντονα και παρελαύνει, μέσα από τις περιπέτειες μιας οικογένειας στην επαρχία, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία από το 1940 κι έπειτα.

Η σπουδαία Υρώ Μανέ, με την πολύ καλή ερμηνεία, κατάφερε να μεταφέρει το κλίμα της εποχής και να αναπαραστήσει επαρκώς μια νοοτροπία (τόσο πολιτική όσο και κοινωνική), που δεν έχει ξεπεραστεί απόλυτα, ακόμα και σήμερα.
Η σκηνοθεσία του Γιώργου Καραμίχου, ουσιαστική, ενώ το σκηνικό, λιτό και λειτουργικό, μετέφερε την ατμόσφαιρα του έργου όπως το ήθελε ο θεατής.

Στο πρόγραμμα διαβάζουμε την κεντρική ιδέα και είναι όντως κατατοπιστική. «Μια παράσταση, απολογία και εξομολόγηση μαζί. Μια απλή γυναίκα, η Ερασμία. Μια γυναίκα με πάθος. Σε λάθος χώρο και λάθος χρόνο. Σε μια επαρχιακή πόλη της Ελλάδος, μια χήρα εγκλωβισμένη σε ένα περίπτερο και στα ήθη της μικρής κοινωνίας, οδηγείται στην απουσία. Το «τριχωτόν» της παρειάς της υποδηλώνει τη θέρμη της, αλλά για την πολίχνη όπου ζει, μια χήρα είναι απλώς μια μεταχειρισμένη. Χωρίς δικαιώματα.

Αντίδοτο στη φαντασίωσή της, τα κολοκυθάκια. Και ο νοών…νοείτω. Το κακό όμως δεν αργεί να γίνει. Ο πειρασμός εμφανίζεται. Και είναι κοντός, αλλά με προσόντα. Κι η Ερασμία πώς να πάει κόντρα στη λίμπιντο;
Θύτης και θύμα μαζί, επιθυμεί το απαγορευμένον. Κι όταν τολμά να το προκαλέσει, η τιμωρία άμεση. Ο λόγος είναι συμβόλαιο και το υπεσχημένον οφείλει να τηρηθεί»

Η αίθουσα του Δημοτικού μας θεάτρου ,κατάμεστη χθες, η Υρώ Μανέ απολαυστική, το χειροκρότημα στο τέλος δυνατό και η ικανοποίηση έκδηλη στα πηγαδάκια, μετά την παράσταση. Πιστεύω πως και σήμερα βράδυ το «Αντιγόνη Βαλάκου» θα είναι πλήρες. Το Καβαλιώτικο κοινό ξέρει να εκτιμά τις καλές παραστάσεις και να επιβραβεύει σπουδαίους ηθοποιούς όπως η Υωρώ Μανέ, κωμικοτραγική έξοχη φιγούρα που δεσπόζει στη σκηνή και κρατά «ομήρους» της ένα πλήθος, που γεμίζει την όποια αίθουσα φιλοξενεί τον «Συμβολαιογράφο».

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

Print Friendly

ΦΕΞ | 6ο Micro μ Festival

ΦΕΞ | 6ο Micro μ Festival

Σεπτέμβριος 28, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments