ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 07 Ιουνίου 2013
  • Views135

Στο νομοσχέδιο για την ευνοϊκή μεταχείριση των δανειοληπτών με ενήμερα δάνεια, θα μπορέσουν να υπαχθούν και δανειολήπτες που, ακόμα και αν έχουν καθυστερήσει την καταβολή των δόσεων τους, δεν έχει γίνει καταγγελία της δανειακής τους σύμβασης, όπως είπε την Παρασκευή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, με την έναρξη της διαδικασίας της δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο κ. Σκορδάς ανακοίνωσε ακόμα ότι προτίθεται να επιφέρει τροποποίηση στο άρθρο που αναφέρεται σε δάνεια ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να συμπεριληφθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις δανειολήπτες με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω (σ.σ. στην αρχική ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης προβλεπόταν υπαγωγή στο προωθούμενο καθεστώς για άτομα με αναπηρία άνω του 67%).

Διαμεσολαβητής για την υπαγωγή σε πρόγραμμα διευκόλυνσης αποπληρωμής δανείων

Τροποποίηση με την οποία εισάγεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης στις ρυθμίσεις δανείων, κατέθεσε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, στο νομοσχέδιο για την ευνοϊκή μεταχείριση δανειοληπτών.

Όπως εξήγησε, ο κ. Χατζηδάκης, η ρύθμιση «προχώρησε» μετά από συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και σύμφωνα με αυτή τα μέρη δύνανται να προσφύγουν στον θεσμό της διαμεσολάβησης και δεν υποχρεώνεται κάποιος να πληρώσει δικηγόρο.

Είναι συνεπώς δυνητική και όχι υποχρεωτική η προσφυγή στο Διαμεσολαβητή.

Με τη διάταξη που κατατέθηκε, τα μέρη δύνανται πριν την υποβολή της αίτησης για το πρόγραμμα διευκόλυνσης να προσφύγουν στη διαδικασία διαμεσολάβησης.

Σε περίπτωση που επιλεγεί αυτή η διαδικασία και αποτύχει, ο οφειλέτης δύναται να καταθέσει την αίτηση για το πρόγραμμα διευκόλυνσης ενώπιον του αρμόδιου Ειρηνοδικείου, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο προωθούμενο νομοσχέδιο, καθώς και αντίγραφο του πρακτικού αποτυχίας της διαμεσολάβησης.

Η εισαγωγή του θεσμού της διαμεσολάβησης είχε προταθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη, αλλά επειδή η πρόταση προέβλεπε ότι θα είναι υποχρεωτική η παρουσία του δικηγόρου στις ρυθμίσεις δανείων και μάλιστα με παράβολο τουλάχιστον 200 ευρώ (50 ευρώ θα βάρυνε τον οφειλέτη και 150 ευρώ την τράπεζα), είχε βρει αντίθετο το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τελικά, με τον τρόπο που εισάγεται ο θεσμός του διαμεσολαβητή, η προσφυγή σε αυτόν θα είναι δυνητική.

Print Friendly

Share

About Author

websys

(0) Readers Comments