ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 26 Μαΐου 2013
  • Views2734

Ακανές το γλυκό με την μοναδική γεύση. Ακανές μοιάζει με λουκούμι αλλά είναι νόστιμο όσο 100 λουκούμια. Ακανές για να θυμάσαι πάντα τις Σέρρες. Ο Ακανές είναι παραδοσιακό και μοναδικό γλυκό που παρασκευάζεται αποκλειστικά και μόνο στην πόλη των Σερρών. Οι Σέρρες είναι παγκοσμίως το μοναδικό μέρος όπου παρασκευάζεται το μοναδικό gourmet γλυκό «Ακανές».

Γιατί ο Ακανές είναι διαφορετικός και μοναδικός από τα άλλα γλυκά

Ο Ακανές μοιάζει με ένα μικρό λουκουμάκι αλλά η διαφορά είναι πολύ μεγάλη. Η πλούσια και μοναδική γεύση του φρέσκου βουτύρου και του αμύγδαλου κατακτάν από την πρώτη στιγμή τον τυχερό ή την τυχερή που θα τον γευτεί.

 Τα συστατικά στοιχεία του Ακανέ

Ο Ακανές παρασκευάζετε με κατσικίσιο βούτυρο, νισεστέ, ζάχαρη, αμύγδαλα, νερό και λεμόνι. Ιστορικά λέγετε ότι για την Παρασκευή του Ακανέ είχαν χρησιμοποιηθεί αρχικά άλλα υλικά αλλά όπως ζαχαροκάλαμο, ρετσέλια και πετιμέζια αλλά με το πέρασμα του χρόνου τα παραπάνω υλικά έπαψαν να χρησιμοποιούνται.

 Μια απλή συνταγή για την Παρασκευή του Ακανέ

Πρώτο Βήμα – ετοιμάζουμε τα αμύγδαλα, συνολικά θα χρειαστούμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού από κοπανισμένα αμύγδαλα. Για να έχουν την γεύση που χρειαζόμαστε θα πρέπει να τα ζεματήσουμε και να τα ξεφλουδίσουμε και στην συνέχεια να τα αφήσουμε στον ήλιο να στεγνώσουν. Τα χτυπάμε στο γουδί και είναι έτοιμα έτσι όπως ακριβώς τα χρειαζόμαστε.

Δεύτερο Βήμα – χρησιμοποιούμε τρεις (3) κουταλιές βούτυρο τις οποίες καβουρντίζουμε με τα κοπανισμένα αμύγδαλα. Στην συνέχεια σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ποτήρι του κατσικίσιου βουτύρου σε μια κατσαρόλα μαζί με ζάχαρη και δυο ποτήρια νερό και τα βράζουμε.

Τρίτο Βήμα – σε μισό ποτήρι νερό διαλύουμε το νισεστέ. Παράλληλα το μείγμα που ετοιμάσαμε στο δεύτερο βήμα βράζει αργά – αργά, όταν βράσει αρκετά το μείγμα της κατσαρόλας το αποσύρουμε από την εστία μαγειρέματος και ρίχνουμε μέσα το μίγμα του νεσιστέ, τα αμύγδαλα, το λεμόνι και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει καλά.

Τέταρτο Βήμα – αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και στην συνέχεια τα χωρίζουμε σε μικρότερα τεμάχια κατά προτίμηση είτε σε μπαλάκια είτε τα πλάθουμε σε άλλα  σχήματα που κρίνουμε ότι είναι ποιο ελκυστικά κατά την άποψη μας. Αφού τελειώσει όλη αυτή η διαδικασία, ρίχνουμε άχνη και  τα στολίζουμε.

Καλή μας όρεξη!

Η ιστορία του Ακανέ

Η κατασκευή του Σερραίικου  gourmet ακανέ ξεκινάει στην Τουρκοκρατία και γεωγραφικά τοποθετείται στην περιοχή του όρους Λαϊλία στις Σέρρες     Κατά την διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής στην γεωγραφική περιοχή της σημερινής πόλης των Σερρών, οι τότε Οθωμανική elit της τότε τοπικής κοινωνίας, κατά κύριο λόγω Οθωμανοί μπέηδες συνήθιζαν να μεταβαίνουν στο γειτονικό όρος του όρους Λαϊλία για να απολαύσουν την δροσιά που προσφέρουν τα πλούσια τοπικά δάση.  Εκεί λοιπόν στην ύπαιθρο και με την χρήση του νερού από το όρος Λαϊλία δημιουργήθηκε ο μύθος του Ακανέ.

Λέγετε, ότι ο ακανές άρχισε να παρασκευάζεται στην ύπαιθρο σε μεγάλα καζάνια όπου ετοιμαζόταν το μείγμα από ρετσέλια και πετιμέζια. Το μείγμα οι τότε κατασκευαστές το ανακάτευαν για αρκετή ώρα και στην συνέχεια βάζανε φρέσκο βούτυρο και ξηρούς καρπούς. Επειδή το ανακάτεμα ήταν πολύ βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του gourmet, ήταν απαραίτητη προϋπόθεση η συμβολή κάποιου σκλάβου – δούλου των Οθωμανών κατακτητών. Στην συνέχεια μετά την απελευθέρωση η γεύση του ακανέ εξαπλώθηκε και κυρίευσε όλη την Ελλάδα.

 Ακανές – Η προέλευση του ονόματος

Όπως αναφέρθηκε και προηγούμενα ο Ακανές άρχισε να παρασκευάζεται κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας και η προετοιμασία του βασιζόταν αρχικά στην χειρωνακτική εργασία των δούλων. Λέγεται ότι οι Οθωμανοί κατακτητές πρόσταζαν τους τότε δούλους να ανακατέψουν το μείγμα με το ρήμα σε προστακτική (aka) ανακάτευε. Οι τότε κατακτημένοι Έλληνες δούλοι απαντούσαν  ναι – (nai). Έτσι aka και  ναι, βγήκε ο ανακές.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments