ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 08 Ιουλίου 2013
  • Views216

«Αισιοδοξώ ότι τη Δευτέρα το βράδυ θα έχουμε συμφωνία»

«Αισιοδοξώ ότι αύριο το βράδυ θα έχουμε συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, αναφέροντας ότι «είχαμε πολύ σημαντική πρόοδο. Ελπίζω να καταλήξουμε αύριο πριν από το Eurogroup». Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι παραμένουν ακόμη «ανοικτά» ζητήματα, τα οποία θα συζητηθούν αύριο το πρωί στο Euro Working Group, προκειμένου, στη συνέχεια, στο Eurogroup, να παρουσιαστούν, έστω και στην αρχική μορφή τους, τα δύο κείμενα του επικαιροποιημένου Μνημονίου (MoU και MEFP) και να ληφθεί η «πολιτική απόφαση» για την έγκριση της δόσης των 8,1 δις. ευρώ.

Ξένα «αφεντικά» στη Δημόσια Υγεία

Τον ασκό του Αιόλου για τη δημόσια υγεία ανοίγει απόρρητο σχέδιο της task force, το οποίο τινάζει στον αέρα το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας και παραδίδει τη διαχείρισή της σε Ευρωπαίους μάνατζερ. Ο νέος οδικός χάρτης της υγείας που σχεδίασαν για την Ελλάδα οι Γερμανοί και οι Βέλγοι εμπειρογνώμονες προβλέπει την αλλαγή του ρόλου του ΕΟΠΥΥ σε αποκλειστικά αγοραστή υπηρεσιών υγείας. Θολό παραμένει το τοπίο για την τύχη των 300 πολυϊατρείων του νέου φορέα, που αποτελούν τον κορμό της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας, ενώ «μπαίνει χέρι» και στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς ο ΕΟΠΥΥ είναι ο βασικός χρηματοδότης, από τον οποίο εξαρτάται η βιωσιμότητα των δημόσιων νοσοκομείων.

Ανοίγει εντός τω ημερών η ΕΡΤ

Μέσα στα επόμενα 24ωρα, με πιθανότερη ημέρα την Τετάρτη, αναμένεται να εκπέμψει ψηφιακά, μέσω της Digea, το μεταβατικό πρόγραμμα της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αν και δεν έχει βρεθεί ακόμα διέξοδος στις συνομιλίες μεταξύ των εργαζομένων της ΕΡΤ με τον υφυπουργό, Παντελή Καψή. Το τηλεοπτικό περιεχόμενο που θα εκπέμψει θα αντληθεί από τη δεξαμενή του αρχείου της ΕΡΤ (ντοκιμαντέρ, σίριαλ, ταινίες) ενώ η ενημέρωση θα περιοριστεί στη μετάδοση κρόουλ παράλληλα με το υπόλοιπο πρόγραμμα.

Τις αντιδράσεις στην αυτοδιοίκηση

Τα κοινωνικά μέτωπα, με πρώτο αυτό στην Αυτοδιοίκηση, ανησυχούν ιδιαιτέρως την κυβέρνηση, που την Τρίτη καταθέτει στην Βουλή «Μίνι Μνημόνιο» με περιεχόμενο τα συμφωνηθέντα με την τρόικα. Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, υπήρξαν δύο τουλάχιστον τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, συνολικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τις αντιδράσεις που αναμένονται. Παράλληλα η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα λάβει θετική εισήγηση για τον ΦΠΑ στην εστίαση σήμερα στο Eurogroup, ώστε μεταξύ άλλων να υπάρξει «αντίδοτο» στα κοινωνικά μέτωπα. Οι αντιδράσεις των δημάρχων σε μια προεκλογική χρονιά για την διαθεσιμότητα και τις απολύσεις ουσιαστικά στην Αυτοδιοίκηση και κυρίως οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων έχουν θορυβήσει Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

Προσωρινό φρένο στο παρελθόν έβαλε ο Αντώνης Σαμαράς

Ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός στον Μ. Βορίδη και στα άλλα «γαλάζια» στελέχη που τις τελευταίες ημέρες με τις δηλώσεις τους εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για την κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ βάλλοντας εναντίον του Α. Παπανδρέου. Ο Αντώνης Σαμαράς με την ομιλία του στο πολιτικό συμβούλιο της ΝΔ προέταξε το εθνικό συμφέρον από το κομματικό σημειώνοντας ότι «με το ΠΑΣΟΚ μας χωρίζουν πολλά αλλά μας ενώνει μία δέσμευση να βγάλουμε την χώρα από την κρίση». Ο πρωθυπουργός εκτιμά πως όλη αυτή η αναμόχλευση του παρελθόντος την δεδομένη χρονική στιγμή μόνο προβλήματα δημιουργεί στην κυβέρνηση. Παράλληλα η αντιπαράθεση αυτή στην περίπτωση που συνεχιστεί μπορεί να ενισχύσει τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά και στα άκρα δεξιά της ΝΔ.

 

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments