ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΥΓΕΙΑ — 02 Ιουνίου 2012
  • Views257

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=qQKqI5muv1c[/tube]

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται καθημερινά χιλιάδες πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες, προκειμένου να βρουν το φάρμακό τους, καθώς παρατηρείται έλλειψη στην αγορά αρκετών φαρμακευτικών σκευασμάτων. Οι φαρμακοποιοί ανέστειλαν επ΄αόριστον τη χορήγηση σκευασμάτων με πίστωση στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό (ΕΟΠΥΥ) με 9,5 εκατομ. ασφαλισμένους, ο οποίος «καρκινοβατεί» εξαιτίας της συσσώρευσης χρεών, τα νοσοκομεία δυσκολεύονται να προμηθευτούν ακριβά φάρμακα και οι φαρμακοβιομηχανίες κάνουν λόγω για ασφυξία εξαιτίας των οφειλών των ταμείων.

Πολίτες, που πάσχουν από πολύ σοβαρές ασθένειες (καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας, μεταμόσχευση νεφρού) αναζητούν τα φαρμακά τους (ακριβά φάρμακα) στα φαρμακεία των νοσοκομείων, καθώς με υπουργική απόφαση αυτά χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο από τα νοσοκομεία.

Όπως εξήγησε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κώστας Λουράντος, «απελπισμένοι Έλληνες πολίτες που πάσχουν από πολύ σοβαρές ασθένειες δεν βρίσκουν τα φάρμακα τους στα νοσοκομεία και δεν μπορούν να εκτελέσουν τις συνταγές τους στα ιδιωτικά φαρμακεία, αφού οι εταιρείες με την ανωτέρω υπουργική απόφαση δεν τα διαθέτουν σε αυτά».

Στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ λένε ότι δεν έχουν τα φάρμακα και παραπέμπουν στα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων. Εκεί αντιστοίχως λένε ότι δεν τα έχουν, ωστόσο δεν βεβαιώνουν την έλλειψη επάνω στην ιατρική συνταγή, ώστε να μπορέσουν οι ασθενείς να τα προμηθευτούν από τα ιδιωτικά φαρμακεία με την κάλυψη του ασφαλιστικού ταμείου, υπογραμμίζει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών (ΚΕΦΙ) Αθηνών.

«Λαχείο», χαρακτηρίζει ο κ. Λουράντος την περίπτωση να εξασφαλίσει ένας ασφαλισμένος επάνω στη συνταγή του την πολυπόθητη λεξούλα «στερείται», διότι έτσι θα μπορέσει να το αναζητήσει σε κάποιο φαρμακείο, αφού βεβαίως πρώτα το πληρώσει από την τσέπη του.

Ακολούθως, μετά τον «μαραθώνιο» ανεύρεσης του φαρμάκου, οι ασθενείς πρέπει να συγκεντρώσουν όλα τα δικαιολογητικά και να απευθυνθούν στον ΕΟΠΠΥ για να πάρουν τα χρηματά τους πίσω, έπειτα από 2 μήνες. Αυτό βέβαια ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ, καθώς οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν να μην χορηγούν φάρμακα επί πιστώσει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΑ, ο νόμος για τα ακριβά φάρμακα είναι σαφής. Θα χορηγούνται μόνον από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, τα οποία όμως, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) έχουν οδηγηθεί σε δεινή θέση, με ορατό το ενδεχόμενο κατάρρευσης πολλών εξ΄αυτών. Η ΟΕΝΓΕ με επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΠΥ, Γεράσιμο Βουδούρη, προειδοποιεί ότι κινδυνεύουν ζωές ασθενών ζητώντας την εξόφληση των οφειλομένων προς το ΕΣΥ, τα οποία αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, αν κάποιο νοσοκομείο προμηθευτεί κάποια από τα σκευάσματα, σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, τα διαθέτει για τους εσωτερικούς του ασθνενείς.

«Θα είναι ευχής έργο να μη θρηνήσουμε θύματα από αυτή την ανάλγητη, αντικοινωνική και καταστροφική για την χώρα πολιτική» λέει.

Ο ΦΣΑ, πάντως, έχει «ανοίξει» τηλεφωνικές γραμμές για ασθενείς που επιθυμούν να καταγγείλουν ελλείψεις ή να βοηθηθούν για εξεύρεση φαρμάκου. Πρόκειται για τις: 210 5220954 – 210 5220955 – 210 5223914 – 210 5228051.

Σήμερα, εξάλλου, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απέστειλε εξώδικο προς τον ΕΟΠΠΥ, ζητώντας την εξόφληση των οφειλών που ανέρχονται συνολικά σε 540 εκ. ευρώ, σημειώνοντας ότι τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ζωή των ασφαλισμένων, «καθώς η έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουμε και για την οποία είστε αποκλειστικώς υπεύθυνοι, έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη αδυναμία να προβούμε εις την προμήθεια των αναγκαίων φαρμάκων».

Σημειώνει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες απαιτούν την εξόφληση των παραγγελιών των φαρμάκων είτε τις μετρητοίς -το πλέον σύνηθες- είτε το αργότερο εντός τριάντα ημερών, για τα δε φάρμακα υψηλού κόστους απαιτούν άμεση εξόφληση.

Εξαιτίας της στάσης πληρωμών του ΕΟΠΠΥ και των νοσοκομείων έχει «παγώσει η εφοδιαστική αλυσίδα στο χώρο του φαρμμάκου» αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να έρχονται αντιμέτωποι με άδεια ράφια, είτε να επιβαρύνονται οι ίδιοι το κόστος του φαρμάκου, εφόσον αυτό υπάρχει.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων επισημαίνει ότι η έξαρση του φαινομένου των ελλείψεων οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση, η οποία λόγω έλλειψης ρευστότητας δυσχεραίνει τις οικονομικές συναλλαγές ανάμεσα σε εταιρείες – φαρμακαποθήκες και φαρμακεία.

Σε ανακοινωσή του στις 22 Μαΐου σημείωνε ότι αφού διερεύνησε τις αναφορές ελλείψεων του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, διαπίστωσε ότι για 20 σκευάσματα, που είναι σε έλλειψη, υπάρχει μειωμένη διάθεση από τις αρμόδιες εταιρείες, ενώ αυξημένο εξαγωγικό ενδιαφέρον παρατηρείται για 41 σκευάσματα, εκ των οποίων μόνον ένα είναι μοναδικό (χωρίς υποκατάστατο), για εννέα απ’ αυτά υπάρχει υποκατάστατο στην ευρύτερη θεραπευτική κατηγορία και για τα υπόλοιπα άμεσο υποκατάστατο.

Ο ΕΟΦ ζήτησε τόσο από τις υπεύθυνες εταιρείες, όσο και από τις υπεύθυνες φαρμακαποθήκες που εμπλέκονται στις ελλείψεις αυτές, να φροντίσουν για την άμεση αποκατάσταση της επάρκειας στην αγορά.

Σε διαφορετική περίπτωση ο ΕΟΦ θα προβεί σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών σε φάρμακα αναντικατάστατα και φάρμακα σοβαρών παθήσεων και θα εισηγηθεί την επιβολή χρηματικών κυρώσεων στις εταιρείες, όπως έπραξε και στο πρόσφατο παρελθόν.

Τέλος, επισημαίνεται ότι επειδή πολλά από τα φάρμακα, που αναφέρονται σε έλλειψη, έχουν υποκατάστατα, οι πολίτες μπορούν σε συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό τους, ή τον φαρμακοποιό τους, να προμηθεύονται ισοδύναμα φαρμακευτικά προϊόντα.

Προσέφυγε στο ΣτΕ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Την ακύρωση και την αναστολή υπουργικής απόφασης (10.4.2012) με την οποία προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ (Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας) για τη χορήγηση φαρμάκων και φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, υπό προϋποθέσεις ζητά οΠανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η απόφαση κατά της οποίας έχει προσφύγει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος φέρει την υπογραφή των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Μεταξύ άλλων, στην προσφυγή του ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι η ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ θα υποβαθμίσει τις υπηρεσίες που παρέχουν τα φαρμακεία, θα επιφέρει σοβαρή νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού στον τομέα της λιανικής πώλησης φαρμάκων και φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων και θα πλήξει καίρια τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών φαρμακείων.

Σύμφωνα με την προσφυγή, η υπουργική απόφαση δεν στηρίζεται σε νόμιμη νομοθετική εξουσιοδότηση αφού σε κανένα νόμο δεν προβλέπεται παρόμοια δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων από ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Παρέμβαση εισαγγελέα για την απόφαση των φαρμακοποιών

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε η απόφαση των φαρμακοποιών να αναστείλουν, λόγω των μεγάλων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του Ταμείου.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Γ. Σακελάκος, έδωσε εντολή στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών να διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή την απόφαση των φαρμακοποιών. Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν από την αναστολή της χορήγησης φαρμάκων προκύπτει η διάπραξη του αδικήματος της έκθεσης σε κίνδυνο σε βάρος ασφαλισμένων.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=BxbooCVoA-I[/tube]

Πηγή: newsbeast

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(1) Reader Comment

  1. Μήπως οι εισαγγελείς θα έπρεπε να ξεκινήσουν την ερευνά τους για το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο (άρθ. 306 ΠΚ) όχι από τους φαρμακοποιούς αλλά από αυτούς που δολίως στερούν τα έσοδα των δημοσίων ταμείων?…. με λίγα λόγια ποιος είναι ο δόλιος που υπέγραψε να πάνε πίσω οι φορολογικές δηλώσεις κλπ έσοδα?