ΕΠΙΚΑΙΡΑ — 24 Ιουλίου 2013
  • Views158

Αίγιο: Τέσσερις σεισμικές δονήσεις σε μόλις 16 λεπτά

Τέσσερις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης, στην πόλη του Αιγίου.
Συγκεκριμένα, η πρώτη καταγράφτηκε στις 5:50, είχε ένταση 3 Ρίχτερ και το επίκεντρό της εστιάζεται 5 χιλιόμετρα δυτικά – νότιοδυτικα της πόλης του Αιγίου.
Η δεύτερη ήρθε ακριβώς πέντε λεπτά αργότερα, είχε ένταση 3,7 Ρίχτερ και το επίκεντρό της ήταν 2χλμ. νότια -νοτιοδυτικά του Αιγίου.
Ο τρίτος σεισμός έγινε στις 6:01 με ένταση 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο μόλις 1χλμ. δυτικά -νοτιοδυτικά της πόλης.
Τέλος, η τέταρτη δόνηση σημειώθηκε στις 6:06, με ένταση 2,8 Ρίχτερ και με επίκεντρο 0,5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Αιγίου.

Αλλαγές στον νόμο για τις Κυριακές των καταστημάτων

Σειρά αλλαγών στις ρυθμίσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές έγιναν το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου.
Η κυριότερη τροποποίηση αφορά τη δυνατότητα που δίνεται στους αντιπεριφερειάρχες να αποφασίσουν όχι μόνο για τον αριθμό των Κυριακών κατά τις οποίες θα μπορούν να λειτουργούν τα καταστήματα, αλλά και τις περιοχές στις οποίες θα ισχύει η απελευθέρωση, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες.
Η βασική ρύθμιση παραμένει ωστόσο ότι όλα τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν επτά Κυριακές το χρόνο ενώ με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη θα ορίζεται πόσες επιπλέον Κυριακές, έως μέχρι 45 θα μπορούν να λειτουργούν οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, με επιφάνεια έως 250 τ.μ.
Μία ακόμα αλλαγή που συμφωνήθηκε προβλέπει πως οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών θα πρέπει να εκδοθούν σε διάστημα τριών μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, αντί για δύο που προβλεπόταν αρχικά. Παράλληλα, προστέθηκε η δυνατότητα αναθεώρησης της απόφασης μία φορά ανά έτος, αρχής γενομένης από το 2015.
Σε περίπτωση μάλιστα που οι αντιπεριφερειάρχες δεν εκδώσουν τις εν λόγω αποφάσεις εντός της τρίμηνης προθεσμίας, τότε προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις σε βάρους τους.
Επίσης, αφαιρέθηκε η διαφοροποίηση για Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη όπου κατά την αρχική ρύθμιση την απόφαση θα ελάμβαναν οι Δήμαρχοι αλλά με την τροποποίηση που έγινε μεταφέρθηκε στους αντιπεριφερειάρχες. Όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, το ΠΑΣΟΚ, που είχε ζητήσει τη διαφοροποίηση, άλλαξε γνώμη, και το υπουργείο δεν έχει λόγο να μη δεχθεί την αλλαγή.
Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε στη Βουλή ότι η ρύθμιση ακολουθεί την τάση απελευθέρωσης που καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη, υπενθυμίζοντας τα στοιχεία του ΟΟΣΑ σύμφωνα με τα οποία το 2011 μόνο σε πέντε από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, και στην Ελλάδα εξακολουθούσε να ισχύει απόλυτη απαγόρευση.
Τόνισε ακόμη ότι η ρύθμιση διευρύνει τις επιλογές των καταναλωτών και δίνει τη δυνατότητα στους τουρίστες, όπως ισχύει σε όλες τις ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα χώρες, να κάνουν τις αγορές τους και τη συγκεκριμένη ημέρα.

Τα υπουργεία της διαθεσιμότητας: Πόσοι φεύγουν και από που

Από το σύνολο των υπουργείων θα προκύψει ο αριθμός των περίπου 5.000 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να συμπληρωθεί το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, όπως αποφασίστηκε τη Τρίτη στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος”, σημαντική θα είναι η συνεισφορά των υπουργείων Υγείας και Παιδείας σε αυτήν τη φάση, καθώς ο υπουργός Υγείας έχει ήδη έτοιμο σχέδιο για την κινητικότητα 1.342 υπαλλήλων νοσοκομείων, μεταξύ των οποίων και γιατρών, οι οποίοι θα μετακινηθούν σε άλλες μονάδες.
Αντίστοιχα, το υπουργείο Παιδείας έδωσε εντολή, για να συντομευσει η αξιολόγηση δομών στα μεγάλα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας όπου υπηρετούν 10.200 διοικητικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων εκτιμάται ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 900 -1.500 εργαζόμενοι.
Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Παιδείας επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να τεθούν σε διαθεσιμότητα άλλοι εκπαιδευτικοί με το κύμα του Σεπτεμβρίου, μετά τους 2.000 καθηγητές των τεχνικών λυκείων.
Παράλληλα, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συζητήθηκε η εφαρμογή των σχεδίων στελέχωσης των υπόλοιπων υπουργείων, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε έμφαση στο νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας απ΄ όπου εκτιμάται ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα περισσότεροι από 600 διοικητικοί υπάλληλοι, καθώς και από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης απ΄ όπου εκτιμάται ότι θα χαρακτηριστούν πλεονάζοντες περισσότεροι από 700 διοικητικοί υπάλληλοι.
Σε διαθεσιμότητα θα τεθούν από το σύνολο των υπουργείων, κυρίως, υπάλληλοι χαμηλών προσόντων.

Print Friendly

Share

About Author

Θόδωρος

(0) Readers Comments