ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΥΓΕΙΑ — 28 Απριλίου 2012
  • Views734

Οι δραστηριότητες και ο πολιτισμός των αρχαίων Ελλήνων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πολλούς μελετητές, αρχαιολόγους, κοινωνικούς ανθρωπολόγους, ιστορικούς.
Πάρα πολλά γνωρίζουμε για το δημόσιο βίο των προγόνων μας, πολιτικές – πολιτειακές εξελίξεις, πολέμους, θρησκευτικές τελετές και φιλοσοφικά ρεύματα, καλλιτεχνικές τάσεις, ανάπτυξη των επιστημών και της τεχνολογίας.
Μια άλλη, όχι και τόσο διαδεδομένη πλευρά της ζωής των αρχαίων Ελλήνων, ο ιδιωτικός βίος, η καθημερινή τους ζωή αποτέλεσε πεδίο έρευνας για πολλούς λάτρεις του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού. Το τι έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Οι διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων αντανακλούν σε πολύ μεγάλο βαθμό το κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο ανάπτυξης της κοινωνίας τη συγκεκριμένη εποχή.
Το φτωχό και άγονο έδαφος (λεπτόγεως = άπαχη γη) της Αττικής αναγκάζει τους Αθηναίους στην ολιγοφαγία, εξ΄ου και η έκφραση «ΑΤΤΙΚΗΡΩΣ  ΖΗΝ», το να ζει δηλαδή κανείς λιτά.  Αντίθετα οι Θεσσαλοί αγαπούσαν την πολυτέλεια και την καλοφαγία. Ενδεικτική είναι η έκφραση «ΘΕΤΤΑΛΟ ΤΜΗΤΟΝ ΚΡΕΑΣ», δηλαδή μεγάλη μερίδα κρέατος, κρέας κομμένο σύμφωνα με τις συνήθειες των Θεσσαλών.
Καλοφαγάδες ήταν και οι Βοιωτοί, οι οποίοι κατοικούσαν στην εύφορη γη, γύρω από την Κωπαϊδα. Σικελική τράπεζα έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες αναφερόμενοι σε πλούσιο τραπέζι, αφού καλοφαγάδες ήταν και οι Σικελοί. Σε γενικές γραμμές οι αρχαίοι Έλληνες ήταν λιτοδίαιτοι, «μικροτράπεζοι» και σίγουρα θα ξαφνιάζονταν αν παρακάθονταν σε γεύμα των σημερινών απογόνων τους.

ΤΙ ΕΤΡΩΓΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ;

Τα σφαγεία ειδικά την εποχή του Ομήρου, ήταν σε αφθονία. Οι Αθηναίοι, πλούσιοι και φτωχοί, προτιμούσαν τα θαλασσινά και τα όστρακα τα οποία αποτελούσαν βασική τροφή. Η ψαραγορά στην Αθήνα κατείχε περίοπτη θέση και ήταν το πιο πολυσύχναστο μέρος. Το κρέας ήταν είδος πολυτελείας και ήταν πανάκριβο για τους Αθηναίους. Φτηνό σχετικά ήταν το χοιρινό. Πολλοί ήταν εκείνοι που περίμεναν τις θυσίες σε θρησκευτικές γιορτές για να πάρουν το κρέας δωρεάν. Για το λαό οι σαρδέλες του Φαλήρου ήταν το πιο συνηθισμένο ψαρικό. Για τους φτωχούς επίσης οι σούπες ήταν το πιο συνηθισμένο φαγητό. Έτρωγαν και ψαρόσουπες, κάτι που η πλούσια τάξη το απέφευγε. Υποτιμητικό για τους αριστοκράτες , καθημερινό όμως έδεσμα για τους χωρικούς ήταν ο «ΚΥΚΕΩΝ» , κάτι ανάμεσα σε φαγητό και ποτό και γινόταν με αλεύρι από κριθάρι διαλυμένο σε νερό ή κρασί αρωματισμένο με θυμάρι ή φλισκούνι.
Οι κάτοικοι της Αθήνας δυσκολεύονταν να ακολουθήσουν την «Πυθαγόρειο Δίαιτα» που κατά κύριο λόγο βασιζόταν στην κατανάλωση λαχανικών. Τα λαχανικά αποτελούσαν σπάνιο είδος, αφού η πόλη αντιμετώπιζε πρόβλημα λειψυδρίας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.  Παρ΄ όλα αυτά οι πλούσιοι διέθεταν περιβόλια στα περίχωρα της πόλης όπου δούλοι καλλιεργούσαν τα απαραίτητα φρούτα (όπως σύκα, μήλα κεράσια ) και λαχανικά όπως μαρούλια, φασόλια, μπιζέλια, κρεμμύδια, άνηθο και πολλά άλλα. Στα κύρια αγροτικά προϊόντα συγκαταλέγονταν το λάδι, το κρασί, οι ελιές, το σιτάρι και το κριθάρι.
Στην αγορά της Αθήνας μπορούσε να βρει κανείς ότι επιθυμούσε. Ντόπιοι και ξένοι (από Μέγαρα, Ελευσίνα, Βοιωτία ) λαχανοπώλες, ψαράδες, φουρνάρηδες, ζαχαροπλάστες, βοσκοί με τα ζωντανά τους κατέκλυζαν την αγορά και όταν η κίνηση έπεφτε έπαιρναν τους δρόμους της πόλης για να πουλήσουν ότι είχε απομείνει.
Σε ειδικές γωνίες της αγοράς μπορούσε να βρει κανείς και να νοικιάσει μαγείρους, κιθαρωδούς, αυλητρίδες οι οποίοι, έναντι αμοιβής πήγαιναν σε σπίτια για να κοσμήσουν διάφορες γιορτές και συμπόσια.
Οι τροφές των αρχαίων σκοπό είχαν να ερεθίσουν και όχι να βαρύνουν το στομάχι, γι αυτό ήταν πλούσιες σε καρυκεύματα και αρωματικά βότανα.

ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ

Το ψωμί, όπως και τα δημητριακά, καλαμπόκι, χονδράλευρο, ζεία (ένα είδος καλαμποκιού), ζίφες (ένα είδος σταριού, σιμιγδάλι) αποτελούσε την κύρια βάση διατροφής των αρχαίων Ελλήνων. Φτιαγμένο από διάφορα υλικά και ψημένο με διάφορους τρόπους το ψωμί είχε διάφορες ονομασίες όπως:

  • Συγκομιστός (από διάφορα αλέσματα),
  • Σεμιδαλίτης από σιμιγδάλι),
  • Ζυμωτής (ψωμί ανεβατό),
  • Εσχαρίτης (ψημένο στη σχάρα),
  • Ιπνίτης (του  φούρνου ) κλπ.

Πρόσθεταν επίσης στο ψωμί και διάφορα καρυκεύματα, όπως μάραθο, άνηθο, μέντα για να πάρει το ψωμί διαφορετικές γεύσεις. Η μάζα (γαλέτες από κριθαρένιο αλεύρι) ήταν το συνηθισμένο καθημερινό ψωμί. Σύμφωνα με το Σόλωνα, το ψωμί από σιτάρι, ο άρτος, έπρεπε να τρώγεται μόνο σε γιορτινές ημέρες.
Εκτός από ψωμί κατασκεύαζαν και άλλα εδέσματα όπως “εγκρίδες” (τηγανίτες βουτηγμένες σε λάδι και μέλι), δίπυρον (παξιμάδι), «φιστή μάζα» (φουσκωτό παξιμάδι). Οι περισσότεροι ζύμωναν μόνοι τους το ψωμί τους, υπήρχαν όμως και φούρνοι που μπορούσε κανείς να βρει άρτον και μάζα.
Οι Αθηναίοι φουρνάρηδες φημίζονταν κυρίως για τα γλυκίσματα και τις πίτες τους.

ΤΟ ΚΡΑΣΙ

Το κρασί, τις δυναμωτικές ιδιότητες του οποίου κανείς ποτέ δεν αμφισβήτησε, αποτελούσε απαραίτητο συνοδευτικό στα γεύματα των αρχαίων Ελλήνων και κυρίως στα συμπόσια.
Νερωμένο πάντα με γλυκό η θαλασσινό νερό, κρύο ή χλιαρό ανάλογα με την εποχή, σερβιριζόταν σε μεγάλα αγγεία τους γνωστούς κρατήρες. Σπάνια και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις οι Έλληνες έπιναν “άκρατον οίνον “δηλαδή ανέρωτο κρασί.
Συχνά το αρωμάτιζαν με θυμάρι, γλυκάνισο, μέντα ακόμη και με μέλι, αλλά ποτέ με ρετσίνι. Ένα τόσο ευωδιαστό κρασί ονομαζόταν “τρίμα “. Κάθε τόπος παρασκεύαζε κρασί με ξεχωριστό τρόπο.
Στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστά τέσσερα είδη κρασιού. Και αυτά ήταν το άσπρο, το κιτρινωπό, το κόκκινο και το μαύρο.
Ο τρύγος γινόταν με συνοδεία αυλού και ήταν ένα πολυήμερο πανηγύρι. Τα πιθάρια με το μούστο τα έβαζαν πολλές φορές μέσα στη γη και τα άνοιγαν το χειμώνα. Οι Αθηναίοι άνοιγαν τα πιθάρια τους την πρώτη ημέρα των Ανθεστηρίων και με το πρώτο ποτήρι, έκαναν σπονδή στον Διόνυσο.
Τα κρασιά καταλάμβαναν μία από τις πρώτες θέσεις στην αγορά του αρχαίου κόσμου. Πρώτοι οι Έλληνες ίδρυσαν τα “Εμπορεία“. Εκεί μπορούσε κανείς να ανταλλάξει σκλάβους με τα καλύτερα κρασιά. Ένας έφηβος δούλος ανταλλασσόταν με έναν αμφορέα κρασί (100-200 λίτρα ).

ΣΥΜΠΟΣΙΑ – ΣΥΣΣΙΤΙΑ

Τα συμπόσια ήταν μια πανελλήνια δραστηριότητα, ένας κοινωνικός θεσμός κυρίως στις τάξεις των πλουσίων, που δεν έχαναν την ευκαιρία για να συντρώγουν και να συμπίνουν. Αποτελούσαν το κέντρο τόσο των πνευματικών και πολιτικών ζυμώσεων, όσο και της ψυχαγωγίας.
Υπήρχαν πολλές μορφές συμποσίων :
” ΕΙΛΑΠΙΝΑΙ” σε αυτά η δαπάνη γινόταν από ένα άτομο.
“ΕΡΑΝΙΚΑ” ήταν λαϊκότερη μορφή συμποσίου, που γινόταν με συνεισφορά όλων των συνδαιτυμόνων, ενώ υπήρχαν επίσης και τα “ΚΟΙΝΑ”, τα “ΦΑΤΡΙΚΑ”, τα “ΦΥΛΕΤΙΚΑ” που ήταν συμπόσια που γίνονταν μεταξύ εκείνων που ανήκαν στον ίδιο δήμο, φατρία, φυλή κ.λ.π.
Ο ανδρών ήταν ο χώρος που συγκεντρώνονταν οι προσκεκλημένοι. Είναι σαφές και βεβαίως αυτονόητο πως οι Αθηναίες, εκτός από τις εταίρες, δεν συμμετείχαν στα συμπόσια. Ο συμποσίαρχος που κάθε φορά κληρωνόταν μεταξύ των προσκεκλημένων αναλάμβανε το καθήκον να τηρεί το απαραίτητο εθιμοτυπικό.
Μετά το πλύσιμο των χεριών, μισοξαπλωμένοι δύο- δύο σε κλίνες, τοποθετημένες γύρω – γύρω στο δωμάτιο, το συμπόσιο άρχιζε με τις απαραίτητες σπονδές στο θεό Διόνυσο. Έπιναν λίγο “άκρατον οίνον” (ανέρωτο κρασί), έχυναν λίγες σταγόνες προφέροντας το όνομά του και έψαλαν έναν ύμνο του, τρώγοντας στην αρχή από τα μικρά τραπεζάκια που βρίσκονταν μπροστά σε κάθε κλίνη. Αφού τελειώσει αυτό το πρώτο και σύντομο μέρος του συμποσίου, το δείπνον ή σύνδειπνον, περνούν με σπονδές και παιάνες , στο δεύτερο και κυριότερο μέρος (πότος ή σύμποτος ). Ακολουθούσαν συζητήσεις, διασκέδαση με μουσική από μουσικό ή δούλη που ήξερε να παίζει λύρα, ακροβατικά νούμερα και διάφορα παιχνίδια. Έπιναν κρασί συνοδεύοντάς το με διάφορα επιδόρπια, τα τραγήμαια, όπως ξερά φρούτα, ξηρούς καρπούς, γλυκίσματα και διάφορα παστά καθώς το κυρίως γεύμα έχει προηγηθεί. Το συμπόσιο τελείωνε με σπονδή στον Διόνυσο ή τον Ερμή.
Τα συσσίτια διαφέρουν από τα συμπόσια τόσο ως προς τη μορφή όσο και ως προς τους στόχους και το περιεχόμενο. Γινόντουσαν σε διάφορες πόλεις της Κρήτης αλλά και στη Σπάρτη. Ήταν περισσότερο εκδήλωση πολιτικού και στρατιωτικού χαρακτήρα και λιγότερο ψυχαγωγικού.
Στην Κρήτη οι πολίτες έτρωγαν καθημερινά σαν ομάδες και ο καθένας προσέφερε το 1/10 της σοδειάς του για τα κοινά έξοδα. Η πολιτεία κάλυπτε το μερίδιο των ακτημόνων. Μετά το φαγητό συζητούσαν και έπαιρναν αποφάσεις. Απαραίτητα ήταν και δύο τραπέζια για τους ξένους περαστικούς. Τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να τρώνε στην ίδια αίθουσα με τους μεγάλους καθισμένα στο πάτωμα σε μια άκρη.
Στη Σπάρτη στα συσσίτια συμμετείχαν μόνο όσοι μπορούσαν να προσφέρουν την αναλογία τους σε φαγητό και κρασί .Οι υπόλοιποι όχι μόνο δεν συμμετείχαν αλλά έχαναν και την ιδιότητα του πολίτη. Ο “μέλας ζωμός” (πιθανότατα χοιρινό κρέας με αίμα, ξύδι και αλάτι) ήταν το κύριο γεύμα.
Η συμμετοχή ενός νέου συνδαιτυμόνα απαιτούσε την ομόφωνη αποδοχή της ομάδας.
Για τους αρχαίους Έλληνες ήταν αδιανόητο να τρώνε μόνοι τους.
Ο Όμηρος και ο Αριστοφάνης μέσα από τα κείμενά τους μας δίνουν αρκετά σαφείς πληροφορίες σχετικά με το τι έτρωγαν οι πρόγονοί μας. Παράλληλα έχει αναπτυχθεί ένα ιδιαίτερα λογοταχνικό είδος αναφορικά με τα συμπόσια, το τελετουργικό και το περιεχόμενό τους. Εστιάζοντας κυρίως στις συζητήσεις οι συγγραφείς αυτών των κειμένων μας δίνουν μια αρκετά σαφή εικόνα. Για παράδειγμα το συμπόσιο του Πλάτωνα, το συμπόσιο του Ξενοφώντα κλπ.

Πηγή: http://www.andronianoi.gr

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments