ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 09 Ιουλίου 2012
  • Views381

Έναρξη του Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου Σαββατοκύριακο, στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, με μια παράσταση, κάτω των προσδοκιών μας…

Οι Ιππείς δεν είναι το καλύτερο έργο του Αριστοφάνη. Ούτε το ποιητικότερο. Είναι όμως σίγουρα ένα άκρως πολιτικό έργο. Αποτελεί τον αδυσώπητο λίβελο του νεαρού κωμωδιογράφου– γράφτηκε όταν ο Αριστοφάνης ήταν περίπου 26 ετών-που στηλιτεύει αμείλικτα την πολιτική κατάσταση των δραματικών εκείνων χρόνων και καταφέρεται απροκάλυπτα ενάντια στον δημαγωγό Κλέωνα. Και το κάνει οργισμένος με τον τρόπο του φαύλου πολιτικού: “ξεπέφτει στο επίπεδο της αγοράς, του όχλου και της πολιτικής χυδαιότητας, που ο ίδιος κατηγορεί. Εξηγώντας όμως πως θεληματικά κατέβασε τον αγώνα στο επίπεδο του εχθρού καθώς πίστευε ότι ο καλύτερος τρόπος για να πολεμήσει τον δημαγωγό της λαοσύναξης ήταν να γίνει κι ο ίδιος ένας δημαγωγός της σκηνής. Δυο βήματα χωρίζουν άλλωστε την Πνύκα από το Θέατρο του Διονύσου.”

Ο Αριστοφάνης ενώ μεγάλωσε στην ατμόσφαιρα της ευδαιμονίας που έφερε στην πόλη η Αθηναϊκή Ηγεμονία και ο Χρυσός Αιώνας, ενηλικιώθηκε στη πιο ζοφερή εποχή: την εποχή του πολέμου, του λοιμού, της πολιτικής και κυρίως της ηθικής σήψης που περιγράφει μοναδικά ο Θουκυδίδης καθώς μας μεταφέρει όχι μόνο τα συμπτώματα της λοιμώδους νόσου -ασθένησε κι ο ίδιος ο ιστορικός όμως τελικά επέζησε- αλλά και τα αποτελέσματά της στην κοινωνία της Αθήνας.

Ο Κλέωνας – βυρσοδέψης στο επάγγελμα- εμφανίστηκε στη πολιτική σκηνή σαν αντίπαλος του Περικλή και μετά το θάνατό του κατάφερε με την εμπρηστική ευγλωττία του να αποκτήσει μεγάλη επιρροή -“ οι πλούσιοι τον σκιάζονται και ο φτωχός λαός τον τρέμει”- και τελικά να επικρατήσει απόλυτα ηγούμενος των φιλοπόλεμων δυνάμεων, ειδικά μετά την μοναδική του επιτυχία να φέρει στην Αθήνα σιδηροδέσμιους διακόσιους Σπαρτιάτες αιχμαλώτους από την πολιορκία της Σφακτηρίας, που ως γνωστόν θα προτιμούσαν να πεθάνουν παρά να παραδοθούν.

Ο Δήμος ο Πυκνίτης (ο λαός της Αθήνας) έχει δύο υπηρέτες: τον Δημοσθένη και τον Νικία – τους γνωστούς πολιτικούς και στρατηγούς- που προσπαθούν να προσφέρουν με τις υπηρεσίες τους, ότι καλύτερο στο λαό. Έχει προσλάβει όμως κι έναν άλλο υπηρέτη, τον Παφλαγόνα , που γίνεται ευνοούμενός του και τρομοκρατεί τους άλλους υπηρέτες με τρόπο βάναυσο και χυδαίο. Ο γερό – Δήμος δυστυχώς υποκύπτει στις κολακείες και τις δημαγωγίες αυτού του φαύλου -Παφλαγόνα που δεν είναι άλλος από τον παντοδύναμο πολιτικό και στρατηγό Κλέωνα. Οι δύο άλλοι υπηρέτες κατορθώνουν και πληροφορούνται με υποκλοπές πως οι χρησμοί προφητεύουν ότι ο Παφλαγόνας θα εκτοπιστεί μόνο από ένα ταπεινό αλλαντοπώλη, οι υπηρέτες εύχονται να εμφανιστεί αυτός ο αλλαντοπώλης – που όντως εμφανίζεται – και τον πείθουν, ότι με συμμάχους του Ιππείς, μπορεί να αντιπαραταχθεί στο ισχυρό Παφλαγόνα και να τον νικήσει.

Με μια σειρά αντιπαραθέσεων, όπου οι δύο αντίπαλοι ανταλλάσσουν χυδαίες ύβρεις και ανταγωνίζονται σε φαυλότητα, καταλήγουν μπροστά στο Γέρο Δήμο να αναπτύσσουν τα ‘πολιτικά’ τους σχέδια και το πρόγραμμά τους. Ο αγράμματος αλλαντοπώλης αναδεικνύεται έξοχος δημαγωγός και ξεπερνάει σε κολακείες τον Παφλαγόνα- Κλέωνα. Εκείνος ηττημένος εγκαταλείπει τον οίκο του Δήμου, ο νέος υπηρέτης του Λαού με μαγικά φίλτρα ξανανιώνει τον Δήμο και το έργο τελειώνει με χαρές και πανηγύρια ώσπου να φανεί ο νέος Σωτήρας του λαού.

Όσο για την παράσταση του ΚΘΒΕ που σκηνοθέτησε ο Σταμάτης Φασουλής, ήταν  πολύ κάτω από τις προσδοκίες μας.. Ούτε μέτρο, ούτε καινούργια πρόταση, ούτε φρέσκιες ιδέες, ούτε ερμηνείες αξέχαστες. Μανιέρες δυο λαοφιλών καλλιτεχνών, κάθε λεπτό έλεγες «τώρα θα πετάξει το τρικαλινό ο Φιλιππίδης», απίθανες, αστείες, δίχως φαντασία, σχεδόν δίχως λόγο οι χορογραφίες της Μπέτυς Δραμισιώτη, έμοιαζαν σχολικές επιδείξεις. Καταποντισμένοι στη χυδαιότητα του εύκολου γέλιου οι στίχοι της Νικολακοπούλου, αδικημένοι οι άνδρες του χορού από τα ακκίσματα που καμιά σχέση είχαν με την οργή του Αριστοφάνη , ενώ τα κοστούμια τους, που υπογράφει η Ντένη Βαχλιώτη, μετατράπηκαν από τον σκηνοθέτη, εν μια στιγμή, από ευφάνταστη στολή καβαλάρη σε αισθησιακό κολάν χαριτόβρυτου νεανία κι αναρωτιέμαι: Άραγε ο Χατζάκης, που έχει ένα τεράστιο έργο πίσω του, όταν είδε αυτό το τουρλομπούκι, έμεινε ευχαριστημένος για το δημόσιο χρήμα που ξόδεψε;

Δε θα μάθουμε ποτέ. Κρίμα πάντως. Να έρχεται το 2012 , να περιμένουμε  θεατρικά βήματα εμπρός από έναν κρατικό φορέα πολιτισμού και να βλέπουμε ανεκδιήγητες παραστάσεις, γεμάτες κλισέ και προχειρότητα μιας αρπαχτής και, το χειρότερο, να μοστράρονται ως πολιτιστική προσφορά στην περιφέρεια. Ευχόμαστε σε καλύτερη συνέχεια του φεστιβάλ των Φιλίππων .
Οφείλουμε να πούμε ότι το ΚΘΒΕ μας τιμά πάντα με την παρουσία του, δεν φταίνε οι διοργανωτές για την ποιότητα των θεαμάτων, οφείλουμε να πούμε ότι ο εθελοντισμός στον θεσμό γιγαντώθηκε φέτος και μπράβο στους δεκάδες Καβαλιώτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Θοδωρή Γκόνη και οφείλουμε ,επίσης, να πούμε ένα μπράβο, για το γεμάτο φετινό πρόγραμμα.

Παύλος Λεμοντζής

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments