ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 25 Ιουλίου 2013
  • Views198

Έκτακτο σχέδιο δράσης για τη κάλυψη της “τρύπας” του 1,6 δισ ευρώ, υποχρεώνεται να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς υπάρχουν αποκλίσεις έναντι των στόχων ακόμα και στις 35 Δ.Ο.Υ. από τις οποίες αντλείται το 72% των εσόδων του Προϋπολογισμού!

Με τη συμπλήρωση του 6μηνου, στις εν λόγω εφορίες καταγράφεται υστέρηση 144 εκατομμυρίων ευρώ από το στόχο, χωρίς να εξαιρείται ούτε η Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων, ενώ ειδικά όσον αφορά στα έσοδα του ΦΠΑ η υστέρηση ξεπερνά τα 164 εκατ. ευρώ, με τη μεγαλύτερη απόκλιση εσόδων συνολικά, να παρατηρείται στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού καθώς φτάνει στο 44,1%. Οι μόνες που διασώθηκαν από το Βατερλό του πρώτου εξαμήνου είναι η ΦΑΕ Αθηνών με υπέρβαση του στόχου κατά 26,5%, η Α’ Αθηνών κατά 24,4% από το στόχο, η ΦΑΕ Πειραιά κατά 10,3% από το στόχο, η ΦΑΕ Θεσσαλονίκης κατά 10,25%, η Δ.Ο.Υ. Πλοίων Πειραιά κατά 22,6%, η Β΄ Περιστερίου κατά 22,3% από το στόχο που είχε τεθεί.

Κι ενώ το ΣΔΟΕ έχει ήδη πάρει… το όπλο του, σημαντικό ρόλο θα έχει η δραστηριοποίηση και των εφοριών στο ελεγκτικό έργο. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλες εφορίες έχουν ξεκινήσει ελέγχους σε παραλιακά νυχτερινά κέντρα, όπου η φοροδιαφυγή οργιάζει όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία. Οι πρώτες… έφοδοι έγιναν σε γνωστά “πολιτιστικά κέντρα” και είναι ενδεικτικό ότι ο τζίρος κάποιων τέτοιων κέντρων είναι ως και δεκαπλάσιος τις ημέρες όπου πραγματοποιείται επιτόπιος έλεγχος σε σχέση με τα αντίστοιχα παραστατικά προηγούμενων ημερών που μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ελεγκτών, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι τις ημέρες ή μάλλον τις νύχτες που δεν κυκλοφορούν συνεργεία ελέγχου, οι ταμειακές μηχανές “σβήνουν”.

Πέρα από τη μάχη της καθημερινότητας με τη φοροδιαφυγή, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να καταγράψει τις πρώτες νίκες και στο πεδίο της “σκληρής” φοροδιαφυγής . Με ειδική εγκύκλιο προς τις εφορίες αλλά και σε όσους υποχρεούνται να ενημερώνουν την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, το υπουργείο Οικονομικών ζητά ή μάλλον απαιτεί την έγκαιρη ενημέρωση για τις ύποπτες περιπτώσεις, αφήνοντας να αιωρείται και η απειλή των προβλεπόμενων κυρώσεων για όσους κάνουν τα στραβά μάτια. Οι οδηγίες αφορούν σε εταιρείες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών, εταιρείες παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου, εταιρείες παροχής φορολογικών ή φοροτεχνικών συμβουλών, λογιστές που δεν συνδέονται με σχέση εξηρτημένης εργασίας και ιδιώτες ελεγκτές, κτηματομεσίτες, οίκους δημοπρασίας, εμπόρους αγαθών μεγάλης αξίας, εκπλειστηριαστές, ενεχυροδανειστές. Όσο για τις περιπτώσεις που θεωρούνται ύποπτες, αναφέρονται ενδεικτικά τα εξής:

  • Απροθυμία πελάτη να προσκομίσει κατά τη σύναψη της συναλλαγής τα προβλεπόμενα έγγραφα επαλήθευσης της ταυτότητάς του
  • Επιμονή του πελάτη για διενέργεια και πληρωμή σε μετρητά συναλλαγών μεγάλης αξίας (ιδίως άνω των 15.000 ευρώ).
  • Υπάρχουν πληροφορίες από εξωτερική πηγή (τοπική κοινωνία, μέσα ενημέρωσης, κ.λπ.) ότι πελάτης εμπλέκεται σε δραστηριότητες που πιθανώς συνδέονται με φοροδιαφυγή ή ότι διάγει πολυτελή βίο.
  • Διενεργούνται συχνές ή σημαντικού ύψους συναλλαγές επί αγαθών μεγάλης αξίας οι οποίες δεν είναι συμβατές με το συνήθη τρόπο συναλλακτικής δραστηριότητας
  • Χρησιμοποιείται προσωπικός λογαριασμός του ιδιοκτήτη ή του υπαλλήλου εταιρείας, αντί του εταιρικού λογαριασμού, για τη διενέργεια συναλλαγών της εταιρείας, με σκοπό την απόκρυψη πωλήσεων ή άλλων εταιρικών γεγονότων.
  • Δικηγόρος φέρεται να χρησιμοποιεί προσωπικούς του λογαριασμούς για συναλλαγές φυσικών ή νομικών προσώπων που εκπροσωπεί.
  • Συχνή αλλαγή διεύθυνσης του πελάτη που δεν δικαιολογείται από την επαγγελματική του δραστηριότητα.
  • Αγοραπωλησία ακινήτου εμφανίζεται να έχει πραγματοποιηθεί χωρίς να έχει τηρηθεί ο απαιτούμενος από το νόμο τύπος, π.χ. με ιδιωτικό συμφωνητικό.
Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments