ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 12 Δεκεμβρίου 2012
  • Views168

Πρόταση για αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, που φτάνουν και το 48% μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013, ακόμη και για τις χαμηλές καταναλώσεις, κατέθεσε η ΔΕΗ στην ρυθμιστική αρχή ενέργειας.

Η ΔΕΗ επικαλείται, μεταξύ άλλων, την άνοδο του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, την αύξηση του κόστους αγορών ηλεκτρικής ενέργειας από τη χονδρεμπορική αγορά, τις φορολογικές επιβαρύνσεις στην ενέργεια και τη μνημονιακή υποχρέωση, τα τιμολόγια λιανικής να αντανακλούν το κόστος το αργότερο ως την 1η Ιουλίου του 2013 οπότε και απελευθερώνονται.

Η επιχείρηση προτείνει την μεσοσταθμική αύξηση στα τιμολόγια χαμηλής τάσης, στα τιμολόγια δηλαδή νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων, της τάξης των 24,9%. Πρόταση – βόμβα κατέθεσε και για τα οικιακά τιμολόγια, καθώς προτείνει μεσοσταθμικές αυξήσεις για τα νοικοκυριά από 14,5% έως και 48,7%.

Σημαντικές αναμένεται να είναι οι απώλειες για τις χαμηλές καταναλώσεις, καθώς η ΔΕΗ προτείνει μεταξύ άλλων την κατάργηση ενδιάμεσων κλιμακίων κατανάλωσης και τη θέσπιση ενός, από 0 έως 2.000 κιλοβατώρες με ενιαία χρέωση από τις αρχές Ιουλίου.

Σύμφωνα με την πρόταση της ΔΕΗ, οι αυξήσεις θα επιβληθούν σταδιακά, αρχής γενομένης από την πρώτη ημέρα του Ιανουαρίου, με μεσοσταθμική αύξηση στα τιμολόγια 10,8%. Η επόμενη θα επιβληθεί τον Μάιο, 6,3%, ενώ η τρίτη αύξηση θα επιβληθεί τον Ιούλιο και θα φτάνει το 6,1%.

Το τελικό ποσοστό θα εξαρτηθεί ωστόσο από τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ και την τελική απόφαση θα λάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο αυξήσεων ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου, υπογραμμίζοντας ότι θα καταβληθούν προσπάθειες να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες. «Η ΡΑΕ σαν ανεξάρτητη αρχή και αντικειμενικός παρατηρητής των πραγμάτων, θα δώσει την διάσταση που πρέπει», δήλωσε.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=7aWOzzkYcCk[/tube]

Την ίδια ώρα, εντολή στη διοίκηση της ΔΕΗ να συνεχίσει να εισπράττει το ειδικό τέλος ακινήτων έδωσε με επιστολή του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Ο κ. Στουρνάρας ζήτησε να συνεχιστεί η είσπραξη του τέλους μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, για λόγους εθνικού συμφέροντος, παρά την πρόσφατη απόφαση του πολυμελούς πρωτοδικείου, που απαγόρευε την ενσωμάτωσή τους στους λογαριασμούς. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε και στην κατάθεση αίτησης αναίρεσης και προσωρινής αναστολής της απόφασης.

Στημένα τα σενάρια περί αυξήσεων;

Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα σενάρια που κάνουν λόγο για “στημένα” παιχνίδια με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής διεύθυνσης Sofokleousin.gr, στην πραγματικότητα στόχος είναι να περάσουν κάποιες αυξήσεις, όχι βέβαια της κλίμακας που προτείνει η ΔΕΗ, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος θα παίξει το ρόλο του σκληρού επόπτη και θα δόσει στη ΔΕΗ κάτι εντελώς διαφορετικό απ αυτό που αιτήθηκε με πρπονοια για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και τη… βιομηχανία. ΜΕ αυτό τον τροπο η μεσαία τάξη θα κληθεί να πληρώσει και αυξημένα τιμολόγια στη ΔΕΗ.

Σε μικρό χρονικό διάστημα θα εμφανιστούν στην αγορά νέες εταιρίες εμπορίας ενέργειας οι οποίες θα έχουν τη δυνατοττα να πουλήσουν έως και 20-25% φθηνότερα από τη ΔΕΗ. Όπως φαίνεται θα ακολουθηθεί μοντέλο ΟΤΕ για το άνοιγμα της αγοράς και εν συνεχεία θα διαμορφωθεί νέο πλαίσιο για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Εκεί το σενάριο που προκρίνεται είναι η πώληση μόνο των λιγνιτικών μονάδων και η λειτουργία με outsourcing άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων. Ακόμα μελετάται το μέλλων της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η διαμόρφωση του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας.

Το ότι παραμένει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ το τέλος ακινήτων επιβεβαίωσαν και αρμόδιοι παράγοντες της επιχείρησης. «Για λόγους δημοσίου συμφέροντος η ΔΕΗ προχωρά κανονικά στην είσπραξη του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), μετά την επιστολή που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών προς την επιχείρηση», ανέφεραν συγκεκριμένα.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments