• Views274

«Κρας τεστ» με την τρόικα

Με άγριες διαθέσεις καταφθάνει στην Αθήνα το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας, που αναμένεται να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις απολύσεις στο Δημόσιο και την απώλεια εσόδων.
Η τρόικα αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα την Κυριακή στις 10 το πρωί. Απών από τη συνάντηση θα είναι ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα, Πολ Τόμσεν που θα έχει τετ-α-τετ με τον υπουργό Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ήδη από τις εκθέσεις της τρόικας και το διπλό μήνυμα από Κομισιόν και ΔΝΤ για τις απολύσεις στο Δημόσιο οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να θέσουν επί τάπητος όλα τα «καυτά» θέματα. «Αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις αναμένεται να αποτελέσουν οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, τα μειωμένα έσοδα και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που προχωρά με ρυθμούς χελώνας.
Το μήνυμα που αναμένεται να στείλουν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ στην κυβέρνηση είναι ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα η φοροδιαφυγή τότε θα πρέπει να υπάρξουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και απολύσεις στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται πυρετωδώς για την άφιξη της τρόικας και με συνεχείς συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει τη γραμμή άμυνας που θα ακολουθήσει στις διαπραγματεύσεις με στόχο την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την φοροδιαφυγή με τη συμμετοχή του επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Στόχος είναι να μην πάρει τελικά «κίτρινη κάρτα» η χώρα στο συγκεκριμένο μέτωπο, καθώς σε πρόσφατη έκθεση η τρόικα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα φορολογικά έσοδα και τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Κατασχέσεις με ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

 

Κατασχέσεις με ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εισπράξεις από πλειστηριασμούς ακινήτων ακόμα και αν δεν υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, διαχωρισμό των ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 55 δις ευρώ σε εισπράξιμα και μη αλλά και κίνητρα στους φορολογούμενους ώστε να δηλώνουν οικειοθελώς τις παραβάσεις τους και να μειώνουν έτσι πρόστιμα και προσαυξήσεις, προβλέπει πλήθος φορολογικών διατάξεων του νομοσχεδίου για την κεφαλαιαγορά που κατατέθηκε στη Βουλή.
Καθιερώνεται η ειδοποίηση με email, έναντι της παραδοσιακής οδού με τους δικαστικούς επιμελητές. Συγκεκριμένα θεσπίζεται η δυνατότητα κοινοποίησης των κατασχέσεων στα χέρια τρίτων και Πιστωτικών Ιδρυμάτων ( μισθοί, συντάξεις, καταθέσεις, ενοίκια, επιδοτήσεις) με ηλεκτρονικά μέσα.

Ανοίγει ο δρόμος για πλειστηριασμούς εξπρές και άμεση εξόφληση των οφειλομένων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, ασχέτως της δικαστικής κατάληξης της υπόθεσης καθώς ο φορολογούμενος διατηρεί το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη για ακύρωση της απόφασης.

 

Έλεγχοι

Παρέχεται κίνητρο στους φορολογούμενους πριν την έκδοση των πράξεων επιβολής του φόρου και λοιπών καταλογιστικών πράξεων να υποβάλλουν αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις έχοντας λάβει γνώση των αποτελεσμάτων του ελέγχου καταβάλλοντας μειωμένες προσαυξήσεις και πρόστιμα σε σχέση με τις ισχύουσες διατάξεις.

Κέρδη από τυχερά παιχνίδια

Από 18 Μαρτίου 2013 καθιερώνεται αφορολόγητο 100 ευρώ για τα κέρδη από τυχερά παιχνίδια και στη συνέχεια συντελεστής 15% για κέρδη 100,01 έως 500 ευρώ και 20% για κέρδη άνω των 500,01 ευρώ.

Ανασφάλιστα οχήματα

Διασταυρώσεις δύο φορές το χρόνο θα διενεργεί η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων προκειμένου να εντοπίσει τα ανασφάλιστα οχήματα.

Σε οδηγούς ανασφάλιστων οχημάτων με πράξη της Αστυνομικής Αρχής θα επιβάλλεται αφαίρεση άδειας οδήγησης , άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων για 10 ημέρες ενώ θα επιβάλλονται και χρηματικά πρόστιμα 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Σε εμπλοκή ατυχήματος από ανασφάλιστο όχημα προβλέπεται επιτόπου αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια και επί υποτροπής για 3 χρόνια.

 

Το θέμα της συμμετοχής στην κυβέρνηση τέθηκε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Το θέμα της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ήταν εκείνο που κυριάρχησε στις τοποθετήσεις των συνέδρων, την πρώτη ημέρα των τριήμερων εργασιών του 9ου Συντακτικού Συνεδρίου του Κινήματος.

Το κλίμα των τοποθετήσεων των περισσότερων συνέδρων ήταν το ΠΑΣΟΚ να παρέχει στήριξη στην κυβέρνηση και όχι να συμμετέχει σε αυτήν με στελέχη. Παράλληλα, εξέφραζαν αγωνία για τη φθορά που υφίσταται το ΠΑΣΟΚ από τη συνεργασία με τη ΝΔ.

Ωστόσο, σύμφωνα με κεντρικά στελέχη του Κινήματος, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συνέδρων που δεν συμφωνεί με αυτή την προσέγγιση, αλλά δεν έχουν τοποθετηθεί, τουλάχιστον κατά την πρώτη ημέρα, κινούμενοι περίπου ως «σιωπηλή πλειοψηφία». Νέα πρόταση προς την ΔΗΜΑΡ για την συγκρότηση της «μεγάλης πλειοψηφικής κεντροαριστεράς με κοινή κάθοδο στις εκλογές» έκανε από το βήμα του 9ου τακτικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Άφησε αιχμές για αυτούς που απουσιάζουν, λέγοντας ότι «ηχηρή είναι η παρουσία όλων σας εδώ» και όχι οι απουσίες, ενώ για αυτούς που κάνουν «πλάγια βήματα εξόδου από το ΠΑΣΟΚ» είπε ότι κρίνονται από την κοινωνία.

 

Μείωση φόρων σε εστίαση-καύσιμα θα ζητήσει από την τρόικα ο πρωθυπουργός

Αποφασισμένος να ανοίξει στις διαβουλεύσεις με την τρόικα το ζήτημα των αστοχιών της φορολογικής συνταγής του ελληνικού προγράμματος φέρεται να είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στο τραπέζι βρίσκονται πρωτίστως το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και ο ειδικός φόρος στα καύσιμα.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της τρόικας (Τόμσεν, Μορς, Μαζούχ) οριστικοποιήθηκε για την Πέμπτη, 7 Μαρτίου, και -κατά πληροφορίες των Νέων– κεντρικό θέμα στη συζήτηση θα είναι και το σχέδιο που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση για τη στήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

 

Πορεία διαμαρτυρίας στη Λάρισα για το θάνατο των δύο φοιτητών

Δημοτικοί σύμβουλοι της Λάρισας συμμετείχαν σε πορεία διαμαρτυρίας με κεριά που έκαναν στο κέντρο της πόλης φοιτητές των ΤΕΙ και ο ΣΥΡΙΖΑ για τους δύο άτυχους φοιτητές του ΤΕΙ που έχασαν την ζωή τους από αναθυμιάσεις που προήλθαν από αυτοσχέδιο μαγκάλι.

Την απόφαση να αναλάβει τα έξοδα μεταφοράς των σορών των δύο άτυχων φοιτητών του ΤΕΙ που έχασαν την ζωή τους από αναθυμιάσεις που προήλθαν από αυτοσχέδιο μαγκάλι στους τόπους καταγωγής τους, έλαβε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας.

Οι τρεις νεαροί από την Αθήνα, τα Γιάννενα και τα Χανιά, φαίνεται να έχουν διαφύγει τον κίνδυνο αλλά όπως αναφέρουν οι θεράποντες γιατροί οι κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις που θα γίνουν θα καταδείξουν αν έχουν υπάρξει εγκεφαλικές βλάβες λόγω της ελλιπούς οξυγόνωσης των ιστών.
Όσον αφορά τους δύο νεκρούς φοιτητές, τα πρώτα στοιχεία από τη νεκροτομή που διενήργησε ο ιατροδικαστής δείχνουν ότι ο θάνατάς τους πιθανότατα προήλθε από την εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα, ενώ εντοπίστηκαν και ίχνη αλκοόλ. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο ιατροδικαστής, συνολική εικόνα για τα αίτια του θανάτου θα υπάρχει μετά την ολοκλήρωση των τοξικολογικών εξετάσεων.
Οι πέντε νεαροί είχαν φτιάξει ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι από κομμένο θερμοσίφωνο στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν.

Print Friendly

Share

About Author

Θόδωρος

(0) Readers Comments