ΚΟΣΜΟΣ — 16 Απριλίου 2013
  • Views172

Σε εξέλιξη είναι η έρευνα για τον εντοπισμό της αιτίας που οδήγησε στη βλάβη που παρουσιάστηκε στο σύστημα ψύξης της γεννήτριας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή του ενός εκ των δύο αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι.

Ο Μπορισλάφ Στανιμίροφ, αντιπρόεδρος της αρμόδιας δημόσιας αρχής για τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού, σε δηλώσεις του στο επίσημο πρακτορείο της Βουλγαρίας «ΒΤΑ» τόνισε ότι, μονωτικό υλικό του ψυκτικού συστήματος της τουρμπίνας του πέμπτου αντιδραστήρα έσκασε, με συνέπεια να υπάρξει διαρροή υδρογόνου που κυκλοφορεί στο σύστημα. Η βάρδια υπηρεσίας αντικατέστησε άμεσα το εύφλεκτο υδρογόνο με ουδέτερο άζωτο ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Στον πυρηνικό σταθμό διεξάγεται έρευνα και ανάλυση των περιστατικών, που οδήγησαν στην αχρήστευση του υπεύθυνου για τη βλάβη στοιχείου, όπως και έλεγχος των υπόλοιπων μονωτικών εξαρτημάτων.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα ληφθεί η απόφαση εάν η πυρηνική μονάδα θα επανασυνδεθεί με το ενεργειακό σύστημα της χώρας (το οποίο – στο μεταξύ – συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα πλεονάσματος ηλεκτρισμού σαν συνέπεια της αναγκαστικής ενεργοποίησης των υδροηλεκτρικών σταθμών ώστε να αδειάσουν τα φράγματα, όπως δήλωσε στο επίσημο πρακτορείο ΒΤΑ αρμόδιος παράγοντας της Εθνικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού) ή θα ξεκινήσει η τακτική ετήσια συντήρηση του πέμπτου αντιδραστήρα, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 22 Απριλίου.

«Το τεχνικό πρόβλημα δεν έχει καμία σχέση ούτε με την πυρηνική ασφάλεια, ούτε με ραδιενέργεια» επανέλαβε ο κ. Στανιμίροφ, έπειτα από τη διαβεβαίωση των αρχών του σταθμού, σύμφωνα με την οποία το περιστατικό δεν είχε καμία συνέπεια στα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από το Κοζλοντούι.

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ούτε για το προσωπικό του σταθμού, ούτε για τους πολίτες» υπογράμμισε ο ίδιος, σε δηλώσεις του, στις οποίες δίνει ευρεία δημοσιότητα ο βουλγαρικός Τύπος.

Print Friendly

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments