• Views164

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=bwIcvVNivpo&list=UU_E3ROtebnZXH708dOeBgDQ&index=1[/tube]

Έρευνα για τα βασανιστήρια που καταγγέλλουν ότι υπέστησαν οι συλληφθέντες για την διπλή ληστεία στην Κοζάνη διέταξε, το πρωί της Δευτέρας, η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Παναγιώτα Φάκου παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί αν αληθεύουν οι καταγγελίες, από συγγενείς των εμπλεκομένων στην υπόθεση της τρομοκρατίας και της διπλής ληστείας στο Βελβεντό, ότι υπέστησαν κακοποίηση και σωματική βλάβη από τους αστυνομικούς.

Η Εισαγγελία θα μελετήσει καταρχάς τα σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, αλλά και τις φωτογραφίες από τη σύλληψη μέχρι και τη μεταφορά των κατηγορουμένων στα δικαστήρια.

Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση εμφανίστηκε να μην υιοθετεί πλήρως την εκδοχή περί «τραυματισμού τρομοκρατών κατά τη συμπλοκή και αντίστασή τους» στην Κοζάνη. Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσο και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσαν ότι θα διεξαχθεί έρευνα από τη Δικαιοσύνη για τις καταγγελίες, ενώ τόνισαν ότι η Ελλάδα είναι «κράτος δικαίου».

Παρέμβαση των δικαστικών αρχών για τη διερεύνηση των εμφανών σημαδιών κακοποίησης των συλληφθέντων ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η αίτημα για έρευνα και εξηγήσεις για τα παραμορφωμένα πρόσωπα των συλληφθέντων διατύπωσε η ΔΗΜΑΡ.

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή της η ΓΑΔΠ Δυτικής Μακεδονίας αναφέρει ότι κατά τη σύλληψη οι αστυνομικοί άσκησαν την απολύτως αναγκαία βία.

Μακριά από λογικές του παρελθόντος, λέει για το σχέδιο «Αθηνά» ο υπουργός Παιδείας

Αποφασισμένος να προχωρήσει στην εφαρμογή των αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω του σχεδίου «Αθηνά», παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει, εμφανίζεται ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. «Δεν πρέπει να καταφεύγουμε σε λογικές του παρελθόντος» είπε στον Βήμα 99,5, τονίζοντας ότι το προηγούμενο μοντέλο «εξυπηρετούσε διάφορες σκοπιμότητες».

Εντός της ημέρας συνεδριάζουν οι πρυτάνεις για να τοποθετηθούν πάνω στο σχέδιο «Αθηνά».

Οι αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας προήλθαν από ενδελεχή μελέτη και διάλογο με τους φορείς, είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι η συζήτηση θα πρέπει να γίνει με αναπτυξιακά κριτήρια και όχι με λογικές του παρελθόντος.

«Το προηγούμενο μοντέλο χρεοκόπησε. Ενισχύουμε τα ιδρύματα, τα κάνουμε πιο ανταγωνιστικά και άρτια» είπε ο κ.Αρβανιτόπουλος.

Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες συγχωνεύσεις ιδρυμάτων στο μέλλον. «Τώρα θέτουμε τις βάσεις για έναν πιο ορθολογικό ακαδημαϊκό χάρτη. Το μοντέλο αυτό πρέπει να αλλάξει σταδιακά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα των αιώνιων φοιτητών ο κ.Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν δύο επιπλέον εξεταστικές (Φεβρουάριο και Ιούνιο) «για να καθαρίσουν τα μητρώα των ιδρυμάτων», όπως τόνισε. Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της βάσης του «10» άφησε ο υπουργός. Ο κ.Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι με τις συγχωνεύσεις που θα γίνουν υπάρχει δυνατότητα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των φοιτητών που εισάγονται στα ιδρύματα με πολύ χαμηλή βαθμολογία. «Εάν αυτό δεν επιτευχθεί θα επαναφέρουμε τη βάση του 10» ειπε.

Στην Αθήνα την Τετάρτη ο Πέερ Στάινμπρουκ του SPD

Ο υποψήφιος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ έρχεται την Τετάρτη στην Αθήνα, ως μέρος της περιοδείας του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο υποψήφιος του SPD επιμένει στις κατηγορίες του σε βάρος της Άνγκελα Μέρκελ πως «δεν λέει την αλήθεια» όταν δεσμεύεται πως «δεν θα δοθεί ούτε σεντ στην Ελλάδα», θέτοντας επίσης προϋποθέσεις για το πακέτο διάσωσης στην Κύπρο. Κατηγόρησε δε σε συνέντευξή του στο Spiegel τη γερμανική κυβέρνηση αλλά και τις Βρυξέλλες πως επέλεξαν, στο ξέσπασμα της κρίσης, να μην δώσουν ισχυρό μήνυμα στις αγορές που θα απέτρεπε τις επιθέσεις στην Ευρωζώνη.

Ο Π.Στάινμπρουκ θα βρεθεί την Τετάρτη στην Ελλάδα, όπου και πρόκειται να γίνει δεκτός από τον Έλληνα Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια. Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σε συνέντευξή του στο Spiegel εν όψει των επισκέψεών του, ο υποψήφιος του SPD επαναλαμβάνει ότι η ΕΕ είναι ντε φάκτο «εδώ και πολύ καιρό μια ένωση ευθύνης» και σε τελική ανάλυση αυτό θα οδηγήσει στο να υποχρεωθεί η Γερμανία να πληρώσει.

«Θα πρέπει όμως να προετοιμαστούμε για αυτό και η Άγκελα Μέρκελ, που αρχικά δεν ήθελε να δώσει ούτε ένα σεντ στην Ελλάδα, θα πρέπει να πει επιτέλους στους πολίτες την αλήθεια», τονίζει ο κ. Στάινμπρουκ.

 

Ραβασάκια από το υπουργείο Οικονομικών

Πρόστιμα έως και 1.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων αυτοκινήτων

 

Ραβασάκια σε όσους κυκλοφορούν με ανασφάλιστα αυτοκίνητα ετοιμάζεται να στείλει το υπουργείο Οικονομικών, που επιστρατεύει σαρωτικές διασταυρώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο προκειμένου να εντοπίζονται οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων.

Το υπουργείο θα στέλνει ραβασάκια με προθεσμία οκτώ ημερών για την ασφάλιση του οχήματος, η οποία όμως θα είναι εφικτή μόνο αφού ο ιδιοκτήτης καταβάλει παράβολο 250 ευρώ υπέρ του Δημοσίου, σύμφωνα με Τα Νέα.

Αν αγνοήσει τις προθεσμίες, η ΓΓΠΣ θα στέλνει ηλεκτρονική επιστολή στην Αστυνομία για την κατ’ οίκον επίδοση βεβαίωσης προστίμου από 250 έως 1.000 ευρώ και την αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, πινακίδων και διπλώματος.

Τα ανασφάλιστα οχήματα ξεπερνούν το ενάμισι εκατομμύριο, σύμφωνα με παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς και η επιβολή παραβόλου 250 ευρώ μπορεί θεωρητικά να αυξήσει τα δημόσια έσοδα κατά 375 εκατ. ευρώ.

Σκληρή στάση από τους ναυτεργάτες – Σε διάλογο τους καλεί ο Κ.Μουσουρούλης

Ανυποχώρητοι στο αίτημά τους για απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και πληρωμή των δεδουλευμένων που τούς οφείλουν οι πλοιοκτήτριες εταιρίες εμφανίζονται οι ναυτεργάτες. Ο υπουργός Ναυτιλίας, που συναντήθηκε με τους ακτοπλόους την Κυριακή, σκοπεύει να επαναλάβει την πρόσκλησή του προς την ΠΝΟ για διάλογο τη Δευτέρα, καθώς την Κυριακή οι ναυτεργάτες αρνήθηκαν να προσέλθουν στη συνάντηση. Οι ακτοπλόοι δεν απέρριψαν την προτροπή του υπουργού για έναρξη διαπραγματεύσεων με τους ναυτεργάτες για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ωστόσο επισήμαναν την δυσχερή οικονομική θέση τους.

Τη συμβολή των ακτοπλόων προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση από τη συνεχιζόμενη απεργία των ναυτεργατών, ζήτησε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, ο οποίος συναντήθηκε το απόγευμα της Κυριακής με τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν ότι οι ακτοπλόοι είδαν θετικά την προτροπή του υπουργού για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους ναυτεργάτες για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ επισήμαναν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλές εταιρείες, εξαιτίας της μείωσης της επιβατικής κίνησης και της έλλειψης ρευστότητας εκ μέρους των τραπεζών.

 

Print Friendly

Share

About Author

Θόδωρος

(0) Readers Comments