ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 14 Ιανουαρίου 2013
  • Views152

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=31dj8e6YeWY[/tube]

Με το να… πετάει την μπάλα στην εξέδρα προσπάθησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου από την πρώτη στιγμή να αποσείσει από πάνω του τις όποιες ενδεχόμενες ευθύνες για τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ. Αυτό προκύπτει από την κατάθεση που έδωσε ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη τον Οκτώβριο του 2012 και την οποία αποκάλυψε η Realnews.

Ειδικότερα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται από τότε να αποφεύγει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε ουσιαστικά πράγματα, όπως τον τρόπο με τον οποίο μας παραδόθηκε το εν λόγω CD: «Τον Οκτώβριο του 2010 τα στοιχεία αυτά έφτασαν στην Αθήνα μέσω διπλωματικής οδού. Ειδικότερα, επρόκειτο για ένα ΣΙ-ΝΤΙ χωρίς διακριτικά, συνοδευόμενο από ένα υπηρεσιακό σημείωμα, χωρίς να ενθυμούμαι τίνος υπηρεσιακού προσώπου από πλευράς Γαλλίας έφερε υπογραφή το σημείωμα αυτό. Επρόκειτο για ένα σύνολο αρχείων τύπου Excel περί τα 2.000 τον αριθμό, με το καθένα να αντιστοιχεί σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, δίνοντας τα στοιχεία του προσώπου αυτού και τα οικονομικά στοιχεία τη στιγμή που αυτή η πληροφορία έφυγε από την ελβετική τράπεζα. Ζήτησα από τους συνεργάτες μου να μου δώσουν μια αίσθηση του συνολικού αριθμού των καταθέσεων. Οι ορατές καταθέσεις στα αρχεία αυτά άθροιζαν περί τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Από τις περίπου δύο χιλιάδες περιπτώσεις, πάνω από τις μισές φαίνονταν να μην έχουν κάποια συγκεκριμένη καταγραφή».

«Δίσεκτο» θα είναι και το 2013 για τους φορολογουμένους. Το νέο έτος φέρνει έξτρα φόρους καθώς με την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου αυξάνονται κατακόρυφα οι επιβαρύνσεις για τη συντριπτική πλειονότητα μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών και ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν εισοδήματα από ενοίκια.
Επιπλέον το μέτρο των αποδείξεων γίνεται εξαιρετικά αυστηρό με «πέναλτι» φόρου 22%, καταργούνται οι περισσότερες και κυριότερες φοροαπαλλαγές και αυξάνεται ο φόρος στους τόκους των καταθέσεων. Είναι τόσο μεγάλο το εύρος των παρεμβάσεων που στελέχη φοροτεχνικών γραφείων εκτιμούν πως με τις νέες ρυθμίσεις παραπάνω φόρους θα πληρώσουν οι εννέα στους δέκα φορολογουμένους.
Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται και από τον δημοσιονομικό στόχο που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο. Ευελπιστεί να εισπράξει επιπλέον φόρους της τάξης των 2,3 δισ. ευρώ από την εφαρμογή του νέου φορολογικού πλαισίου κατά τη διάρκεια του 2013 και του 2014.

Με δύο διαφορετικές γραμμές προσέγγισης του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, εμφανίζονται τα κόμματα της κυβέρνησης, κατά τη διαδικασία συζήτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Εμφανής είναι η επιλογή από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, της προβολής του νομοσχεδίου ως μεταρρυθμιστικής επιλογής πρώτης προτεραιότητας, που ακολουθεί την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας και τη διασφάλιση της παραμονής της στο ευρώ. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ κυρίως, αλλά και η ΔΗΜΑΡ, προβάλλουν ισχυρές ενστάσεις επί της διαδικασίας, χρεώνοντας στο υπουργείο Οικονομικών τη συμπερίληψη στο νομοσχέδιο, μη επειγουσών διατάξεων, που προτίθενται να υπερψηφιστούν κατεπειγόντως χωρίς την αναγκαία επεξεργασία.

Απέναντι στους εκπροσώπους της κυβέρνησης, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων, παράκαμψη του Κοινοβουλίου και υποβιβασμό της Ελλάδας σε αποικία χρέους.

Η επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης -αξιωματικής και ελάσσονος- εστιάζεται σε μεγάλο βαθμό στις διατάξεις εκείνες που καταγράφουν παραίτηση της Ελλάδας από ρήτρες εξασφάλισης της δημόσιας περιουσίας, σε περίπτωση αναγκαστικής κατάσχεσης εκ μέρους των δανειστών, την ίδια ώρα που το ελληνικό Δημόσιο προβαίνει σε ευρύτατες τιτλοποιήσεις των περιουσιακών του στοιχείων.

Την ολοκλήρωση της β’ φάσης του σχεδίου ενοποίησης των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ), με την αναστολή λειτουργίας από σήμερα Δευτέρα 14/1/2013, άλλων 51 ΔΟΥ σε ολόκληρη τη χώρα (κατά την α’ φάση του σχεδίου ενοποίησης – Οκτώβριος 2012 – είχε ανασταλεί η λειτουργία 47 ΔΟΥ), ανακοίνωσε επισήμως το ΥΠΟΙΚ.
Κατά την τρίτη και τελευταία φάση του σχεδίου, θα ανασταλεί στις 18/03/2013 και η λειτουργία 20 ΔΟΥ που λειτουργούν στα νησιά.
Με τον τρόπο αυτό θα εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση για λειτουργία 120 ΔΟΥ σε επίπεδο χώρας εντός του 2013, έναντι των 290 ΔΟΥ που λειτουργούσαν το 2011.
Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, η επιλογή των ΔΟΥ που παραμένουν εν λειτουργία έγινε αυστηρά βασιζόμενη σε κριτήρια οικονομικά, ήτοι τα έσοδα που συνέλεξαν οι εφορίες κατά το 2011, και διοικητικά, ώστε κάθε Νομός να έχει τουλάχιστον μία ΔΟΥ στην πρωτεύουσα.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments