ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΥΓΕΙΑ — 03 Ιανουαρίου 2013
  • Views1038

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=HA86zvd3tCA[/tube]

Με μια μυρωδιά που δεν την είχαμε συνηθίσει, τα προηγούμενα χρόνια, καλούμαστε να “συμβιώσουμε” από εδώ και στο εξής και για τους επόμενους μήνες του χειμώνα. Ο λόγος για την κάπνα από τα τζάκια.

Τα προηγούμενα χρόνια η χρήση τζακιών και άλλων εναλλακτικών πηγών θέρμανσης (οι οποίες χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα) ήταν κάπως πιο περιορισμένη, λόγω του ότι οι καταναλωτές εμπιστευόντουσαν το πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν. Φέτος, όμως, που η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει εκτιναχθεί στα ύψη (λόγω της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης) πολλοί είναι αυτοί που αναγκάστηκαν να στραφούν σε άλλες πηγές θέρμανσης.

Πέραν, όμως, από τα επιπλέον χρήματα που θα πρέπει να δαπανήσουν τα νοικοκυριά για την προμήθεια και εγκατάσταση εναλλακτικών πηγών θέρμανσης, αλλά και τα όποια προβλήματα προκύπτουν από την χρήση τους (τα οποία έχουν ήδη οδηγήσει στον θάνατο 3 παιδιών και σε ισάριθμες πυρκαγιές σε σπίτια στην Καβάλα και την Μεσορόπη), έντονη έχει κάνει την εμφάνισή του και ένα άλλο φαινόμενο: αυτό της κάπνας και της έντονης μυρωδιάς καμένου ξύλου. Ήδη σε αρκετές περιοχές της πόλης (όπως στην Καλαμίτσα) η μυρωδιά είναι ιδιαίτερα έντονη.

Κίνδυνοι για την υγεία

Η κάπνα, όμως, πέρα από το νέφος που δημιουργεί (το οποίο είναι ήδη ορατό σε πόλεις όπως η Αθήνα – από όπου και η κύρια φωτογραφία του άρθρου -, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος αλλά και η Ξάνθη), έχει και σοβαρές συνέπειες για την υγεία, καθώς ακόμα και 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα ελκύει στην ατμόσφαιρα ένα παραδοσιακό τζάκι.

Αυτό προειδοποιούν, σύμφωνα με Τα Νέα, οι επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι η ακρίβεια έχει οδηγήσει τους πολίτες στην αναζήτηση φθηνότερων λύσεων θέρμανσης, βλάπτοντας σοβαρά την υγεία τους.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) προειδοποιεί (με μια ανακοίνωση η οποία, πάντως, προκαλεί αρκετές υποψίες – οι οποίες αναλύονται στην συνέχεια) ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα, να επιδεινώσει αλλεργίες και να προκαλέσει νευρολογικά, αναπαραγωγικά, και αναπτυξιακά προβλήματα.

Υπογραμμίζει ακόμα ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον ευάλωτο πληθυσμό, όπως τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τις έγκυες γυναίκες, καθώς και για αυτούς που πάσχουν από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Παράλληλα, σύμφωνα και με μια αδημοσίευτη μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, σπίτια που καίνε ξύλα, πέλετ και ότι άλλο καίγεται για να ζεστάνει όχι μόνο τις παγωμένες ψυχές των Ελλήνων πολιτών,  μετατρέπονται σε θαλάμους αερίων.

Τα αποτελέσματα δείχνουν μια αύξηση της μέσης συγκέντρωσης σωματιδίων στον αέρα εσωτερικών χώρων ύστερα από μόλις 2-3 ώρες λειτουργίας του τζακιού. Η μέση τιμή για τα σωματίδια με διάμετρο 2,5 μικρόμετρα υπολογίστηκε στα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ το όριο ασφάλειας που θέτει η κοινοτική νομοθεσία είναι μόλις 20 μg/m3. Για τα σωματίδια PM10, η μέση τιμή ήταν 90 μg/m3 με όριο τα 40 μg/m3

Ρύπανση και στο εσωτερικό των σπιτιών

Το τζάκι απειλεί την υγεία και στο εσωτερικό των σπιτιών, καθώς μεγάλο μέρος του καπνού παραμένει μέσα στο σπίτι.

Γι’ αυτό και οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να παραμένει ένα μισάνοιχτο παράθυρο για την ανανέωση του εσωτερικού αέρα στο διαμέρισμα.

Επιπλέον και σε ό,τι αφορά τη θερμαντική απόδοση του αστικού τζακιού, είναι μικρή, δεδομένου ότι μόλις 15% της θερμότητας παράγεται από την καύση των ξύλων, ενώ η ζέστη που παρέχει είναι μόνο τοπική και συνεισφέρει ελάχιστα στη συνολική θέρμανση ενός σπιτιού.

Ωστόσο η απαγορευτική για πολλά νοικοκυριά τιμή του πετρελαίου και οι επικείμενες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ έχουν κάνει την χρήση του τζακιού μονόδρομο για χιλιάδες οικογένειες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συστάσεις των ειδικών

Σε ανακοίνωση του το ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζει ότι απαγορεύεται η καύση βαμμένων (ειδικότερα με λαδομπογιές) ή βερνικωμένων ξύλων, κομματιών από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικού, καθώς οδηγούν σε εκπομπή τοξικών αερίων μέσα και έξω από το σπίτι.

Επιπλέον προειδοποιούν ότι η χρήση χημικών προσαναμμάτων, απειλεί σοβαρά την υγεία. “Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται φυσικά προσανάμματα όπως η δαδιά. Αποφεύγετε επίσης την αγορά ξυλείας εμποτισμένης με χημικά, που αποσκοπούν σε αργή καύση, εύκολο άναμμα κλπ.”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Σκέψεις και ενδοιασμοί

Βέβαια, αν θέλουμε να παίξουμε και τον ρόλο του συνηγόρου του διαβόλου, θα πρέπει να σταθούμε στο γεγονός ότι δημοσιεύματα και έρευνες σχετικά με την εμφάνιση του νέφους εξαιτίας της χρήσης εναλλακτικών πηγών θέρμανσης πρωτοδιαβάσαμε όταν οι καταναλωτές άρχισαν να στρέφονται μαζικά στις εναλλακτικές αυτές πηγές εξαιτίας της ιδιαίτερα υψηλής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Οι εναλλακτικές πηγές θέρμανσης χρησιμοποιούντο και παλαιότερα, ίσως όχι με την συχνότητα που χρησιμοποιούνται φέτος, αλλά σε κάθε περίπτωση υπήρχανε καταναλωτές που τις εμπιστευόντουσαν. Κατά συνέπεια, όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω υπήρχαν και παλαιότερα, αλλά κανένα ΜΜΕ δεν έδινε ιδιαίτερη σημασία. Η ξαφνική (δικαιολογημένη, βέβαια, αλλά ξαφνική) επιμονή στα προβλήματα των εναλλακτικών πηγών θέρμανσης είναι λογικό να προξενεί απορίες…

Ουδείς, βέβαια, μπορεί να πει με σιγουριά ότι αν μειωθεί (μια ωραία πρωία) η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (δεν είναι λίγοι αυτοί που, έστω και σε επίπεδο προσωπικών απόψεων, εκφράζουν τις δικές τους σκέψεις περί λαθών στον χειρισμό του ζητήματος της τιμής του πετρελαίου – λάθη τα οποία είχανε επισημάνει πολλάκις οι πρατηριούχοι – και ενδεχόμενης μείωσης της τιμής αυτής), ο κόσμος θα παρατήσει δια μιας τις εναλλακτικές πηγές θέρμανσης, για τις οποίες έχει ήδη ξοδέψει πολλά χρήματα για να τις αγοράσει, να τις εγκαταστήσει, να τις θέσει σε λειτουργία και να τις συντηρήσει. Για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να δούμε μια πραγματικά δραματική μείωση της τιμής αυτής, κάτι που με βάση τα ισχύοντα δεδομένα δεν βλέπουμε να γίνεται άμεσα.

Όταν, μάλιστα, υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα και τώρα μαζεύουν (τις νυχτερινές ώρες, σύμφωνα με καταγγελίες) ακόμα και πουρνάρια προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για τα τζάκια τους, καταλαβαίνετε ότι έχουν πολλά ακόμα να δουν τα μάτια μας…

Προσπάθεια τρομοκρατίας από το ΚΕΕΛΠΝΟ;

Την ίδια ώρα, προκαλεί πολλά ερωτηματικά η ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ με γενικές πληροφορίες για την ατμοσφαιρική ρύπανση, στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω. Η παραπομπή μάλιστα στην περίπτωση του Λονδίνου το 1952, όπου νέφος αιθαλομίχλης προκάλεσε χιλιάδες θανάτους στη Βρετανική πρωτεύουσα, περιέχει μια σημαντική ανακρίβεια. Δεν ήταν η καύση ξύλων που προκάλεσε τους θανάτους αλλά η εισπνοή θειικού οξέος από την καύση ορυκτού άνθρακα που περιέχει θείο. Την ίδια στιγμή διάφοροι φορείς εμφανίζονται «ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι» για τη ρύπανση που προκαλούν τα τζάκια όταν είναι γνωστό ότι η ρύπανση της ατμόσφαιρας στο Λεκανοπέδιο είναι διαχρονικά ένα τεράστιο πρόβλημα για το οποίο πολλά λέγονται αλλά λίγα γίνονται.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής πνευμονολόγος του νοσοκομείου Σωτηρία Παναγιώτης Μπεχράκης μιλώντας στο www.koutipandoras.gr δεν υπάρχουν λεπτομερής επιστημονικές αναφορές που να τεκμηριώνουν την ένταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης όπως παρουσιάζεται από τα Μέσα Ενημέρωσης λόγω της καύσης ξύλου σε τζάκια και ξυλόσομπες.

Το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι αρκετά σοβαρό και απαιτείται νηφαλιότητα, επισημαίνει ο κ. Μπεχράκης αλλά αναφέρει ότι υπάρχει και η ανθρώπινη πτυχή τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο τα θύματα της οικονομικής κρίσης ξαφνικά να μετατρέπονται σε θύτες επειδή επιλέγουν να ανάψουν το τζάκι στο σπίτι τους αντί να ανοίξουν το καλοριφέρ.

Ο ίδιος και η ιατρική του ομάδα στο Σωτηρία έχουν ενημερώσει άλλωστε το φορέα του ΕΟΠΠΥ ότι τα πνευμονολογικά περιστατικά κατά το μήνα Δεκέμβριο στο Σωτηρία φέτος εμφανίζονται ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με πέρσι γεγονός που δεν επιβεβαιώνει την «έξαρση» της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα αιωρούμενα σωματίδια λόγω της καύσης ξύλων.

Επιπλέον ο κ. Μπεχράκης επισημαίνει ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι κατά μέσο όρο υπάρχουν επτά φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια pm10 (για τα οποία γίνεται πολύς λόγος τελευταία) σε ένα μπαρ όπου το κάπνισμα επιτρέπεται ελεύθερα παρά στην ατμόσφαιρα κατά τις ώρες «αιχμής».

Τέλος ο κ. Μπεχράκης τονίζει ότι όλοι γνωρίζουν πως το 1952 στο Λονδίνο την περίοδο που η αιθαλομίχλη κάλυψε τη Βρετανική πρωτεύουσα (Great Smog) υπήρχαν εκτός των άλλων συνθηκών ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του θείου (κάτι που δεν παρατηρείτε σήμερα) λόγω της καύσης κάρβουνου (τύρφης) και όχι από τα ξύλα που καίμε στο τζάκι.

Μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία, πατώντας εδώ.

Διαβάστε επίσης :

– Οδηγίες χρήσης αστικών τζακιών (!)

– Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την έκθεση στο μονοξείδιο του άνθρακα

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments