ΔΡΑΜΑ — 10 Σεπτεμβρίου 2012
  • Views258

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=JZvHWIKIuC8[/tube]

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Νικηφόρου του Δήμου Παρανεστίου Δράμας η φημολογία που αναπτύσσεται το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι οι φυλακές που κατασκευάζονται εκεί πρόκειται να φιλοξενήσουν οικονομικούς και πολιτικούς μετανάστες, οι οποίοι στερούνται νόμιμων εγγράφων (αποκαλούμενοι και «παράνομοι λαθρομετανάστες», «μη νόμιμοι μετανάστες» ή «λαθρομετανάστες»). Στη διόγκωση της φημολογίας έχει συμβάλλει φυσικά και ο πυρετώδης τρόπος με τον οποίο δουλεύουν τα συνεργεία στη φυλακή, ενώ δεν θα πρέπει να περάσει αδιάφορο το γεγονός ότι ενώ εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει ξεκινήσει συζήτηση, σε επίπεδο Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, για τη δημιουργία χώρων κράτησης μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα, εντούτοις δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα κάποιου είδους σχεδιασμός.

Η ανησυχία προκύπτει κυρίως από τον φόβο που υπάρχει ότι οι φυλακές δεν θα κατασκευαστούν στο σύνολό τους και έπειτα θα χρησιμοποιηθούν, αλλά στο ότι θα προτιμηθεί η λύση να φτάσει η κατασκευή μέχρι ενός σημείου και έπειτα να χρησιμοποιηθεί ουσιαστικά ως «χώρος συγκέντρωσης» μεταναστών χωρίς νόμιμα παραστατικά μέχρι να επαναπροωθηθούν στις χώρες τους και όχι ως σωφρονιστικό ίδρυμα.

Άλλωστε οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι οι φυλακές πολύ δύσκολα να λειτουργήσουν άμεσα, καθώς, όπως τονίζουν γνώστες των δεδομένων, απαιτείται σύνδεσή τους με δίκτυο ύδρευσης, καθώς και σύνδεσή τους με βιολογικό καθαρισμό. Έτσι το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την προσπάθεια από πλευράς Κυβέρνηση να παρουσιάσει αποτελέσματα στη μεταναστευτική πολιτική με δημιουργία χώρων κράτησης των μεταναστών από τα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδίως από την Αθήνα έχει γεννήσει τον προβληματισμό ότι οι φυλακές του Νικηφόρου άμεσα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια εύκολη λύση, η οποία θα παρουσιαζόταν με το στοιχείο της προσωρινότητας. Αυτό βέβαια θα αποτελούσε τροχοπέδη στην ολοκλήρωση των φυλακών και στην αξιοποίησή τους σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.

Αξίζει να επισημανθεί ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα οι φυλακές του Νικηφόρου είχαν παραμείνει ημιτελείς, καθώς δεν υπήρχαν τα απαραίτητα χρηματικά ποσά για να προχωρήσουν οι εργασίες. Φαίνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα οι πιστώσεις βρέθηκαν, όμως μένει να αποδειχθεί στην πράξη για το αν αυτές επαρκούν για την ολοκλήρωση ή πάλι το έργο δεν θα φτάσει στην πλήρη κατασκευή του.

Πάντως ανησυχία και προβληματισμός υπάρχει στους κατοίκους της περιοχής, όχι φυσικά για την φιλοξενία των φυλακών (εξάλλου αυτό το θέμα είχε τεθεί κατά το παρελθόν και φαίνεται ότι ξεπεράστηκε), αλλά για το ενδεχόμενο ο χώρος να χρησιμοποιηθεί, πριν την ολοκλήρωσή του, ως χώρος συγκέντρωσης μεταναστών που στερούνται νόμιμων εγγράφων.

Είναι δεδομένο ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση από τους τοπικούς φορείς έτσι ώστε να μην βρεθεί η τοπική κοινωνία της Δράμας για άλλη μια φορά προ τετελεσμένων. Φυσικά για το αν η φημολογία που έχει αναπτυχθεί για το μέλλον των φυλακών ευσταθεί θα φανεί στο μέλλον. Όπως φυσικά το μέλλον θα δείξει αν αυτή την φορά οι φυλακές θα αποπερατωθούν ή όχι.

Πηγή: Εφημερίδα Εργασία -συν – dramini.gr

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=d-NjEe0K5B4[/tube]

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments