• Views208

Περίπου 100 άτομα, τα οποία συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα μεταλλεία στις Σκουριές, απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις για να περάσουν στο… απέναντι πεζοδρόμιο. Οι διαδηλωτές πραγματοποιούσαν συγκέντρωση, μπροστά από ξενοδοχείο, ωστόσο οι αστυνομικοί είχαν διαφορετική γνώμη και προχώρησαν στην… επιχείριση απομάκρυνσης.

Tο σαφάρι για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο άρχισε το Υπουργείο Οικονομικών με την αποστολή ειδοποιητηρίων σε 2,5 εκατομμύρια οφειλέτες. Ενόψει τρόικας το Δημόσιο θέλει να δείξει πυγμή και πως θέλει να αυξήσει τα έσοδά του. Έτσι οι περιβόητες επιστολές άρχισαν να αποστέλλονται σε όσους χρωστούν ποσά ως και 3.000 ευρώ, άσχετα εάν αυτά έχουν κηρυχθεί ληξιπρόθεσμα ή όχι. Παράλληλα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη μειώνεται από τα 5 εκατ. ευρώ στο 1,5 εκατ. ευρώ το όριο των βασικών οφειλών ανά φορολογούμενο προκειμένου να χαρακτηριστούν ως «ιδιαίτερα σημαντικού ύψους» και να ενεργοποιηθούν άμεσα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης Έτσι μπαίνουν άμεσα στο “μάτι” της εφορίας περίπου 1.500 φορολογούμενοι με οφειλές άνω του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Σε ό,τι αφορά στους μικροοφειλέτες του Δημοσίου και οι οποίοι είναι περίπου 2,3 εκατομμύρια ευρώ με οφειλές το πολύ ως 3.000 ευρώ οι επιστολές ήδη έφτασαν και προς το παρόν περιλαμβάνουν μια…. ενημέρωση.

Ακριβά θα καλούνται να πληρώσουν, όσοι ιδιοκτήτες δικύκλων αμελήσουν να περάσουν από Τεχνικό Έλεγο ΚΤΕΟ. Το πρόστιμο είναι 400 ευρώ, ενώ στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης προσκομίσει εντός 10 ημερών το Δελτίο ΚΤΕΟ στη Τροχαία θα καταβάλλει μόνο 50 ευρώ. Το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου ΜΟΤΟ ισχύει για 2 χρόνια και η Κάρτα Θορύβου για 1 χρόνο. Σε ό, τι αφορά την Κάρτα Θορύβου δεν έχουν θεσπιστεί εδώ και 2 χρόνια τα πρόστιμα στον Κ.Ο.Κ., ενώ το ίδιο ισχύει και για το κόστος ελέγχου πιστοποίησης από τα ΚΤΕΟ.

Στο υπουργείο Οικονομικών μετέβησαν τη Δευτέρα εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να έχουν σύσκεψη με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, εν όψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, αλλά και της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Τετάρτης. Στην τρίωρη σύσκεψη του κ. Στουρνάρα με τους Φίλιππο Σαχινίδη (ΠΑΣΟΚ) και Δημήτρη Χατζησωκράτη (ΔΗΜΑΡ) έγινε ενημέρωση από τον υπουργό για όλα τα ανοικτά θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα του ειδικού τέλους για τα ακίνητα που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, καθώς το ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα η ΔΗΜΑΡ απορρίπτουν την παράταση της διαδικασίας και το 2013, όπως ζητά η τρόικα. Οι αποφάσεις επί του ζητήματος αναμένεται να έχουν ληφθεί έως τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να μην υπάρξει εικόνα εμπλοκής. Ο νόμος προβλέπει ότι το ειδικό τέλος θα μπορεί να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ για το 2011 και για το 2012, όχι όμως για το 2013 και η κυβέρνηση αναζητά τον τρόπο με τον οποίο θα παρέμβει νομοθετικά. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με τροπολογία, είτε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Και στις δυο περιπτώσεις, ωστόσο, η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει για την έγκριση ή μη της παράτασης της είσπραξης του ειδικού τέλους για το 2013.

Με την πλάτη στον τοίχο βρισκονται πλέον οι περισσότερες εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών καθώς οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά είναι ασφυκτικες, ως αποτέλεσμα της παταγώδους αποτυχίας πολιτικών που εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια με την ανοχή και τη συμφωνία πολλές φορές των μεγάλων του κλάδου. Το πρώτο κύμα συρρίκνωσης του κλάδου έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν βοήθησε στην ανέύρεση νέων σημείων ισορροπίας, αντιθέτως αποτέλεσε Δούρειο Ίππο για πολλές εταιρίες που απέκτησαν δίκτυα. Με την κατανάλωση σε φθίνουσα τροχιά σε ολόκληρο το εύρος, από τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, έως τα αεροπορικά καύσιμα, τη ναυτιλία και τη θέρμανση οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών οδηγούνται σε νέο γύρο συγχωνεύσεων και εξαγορών, χωρίς λεφτά και με δυσβάσταχτα χρέη.

 

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments