ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 11 Σεπτεμβρίου 2012
  • Views307

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=8FQmwoNv3S8[/tube]

Ένας αγώνας που ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια, και που παραλίγο να φέρει την Ενεργειακή Αιγαίου στα πρόθυρα της οριστικής αποχώρησης από την περιοχή του Πρίνου, φαίνεται ότι έλαβε τέλος, καθώς την εβδομάδα που μας πέρασε η εταιρεία έλαβε από το αρχείο του ΥΠΕΚΑ τα πολυαναμενόμενα για αυτήν σεισμικά δεδομένα για την περιοχή του Πεδίου Έψιλον και του βόρειου Πρίνου. Τα σεισμικά δεδομένα είναι απολύτως απαραίτητα για την Ενεργειακή Αιγαίου, καθώς μόνο με αυτά είναι σε θέση να εντοπίσει την ακριβή τοποθεσία των κοιτασμάτων πετρελαίου στον βόρειο Πρίνο, τα οποία σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Μαθιού Ρήγα, σε συνέδριο στο Λονδίνο, αναμένεται να δώσει ως και 3000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως (σε αρχικό στάδιο). Πλέον, μετά και από αυτή την θετική εξέλιξη, η Ενεργειακή Αιγαίου θα ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για να επεξεργαστεί τα σεισμικά δεδομένα, έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπορέσει να υλοποιήσει το φιλόδοξο επενδυτικό της πρόγραμμα για την περιοχή, συνολικού κόστους 100 εκατ. δολαρίων.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται, μάλιστα, να βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθεια της Ενεργειακής Αιγαίου και την θυγατρική της, Καβάλα Oil, να ανανεώσουν την σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο για την εκμετάλλευση της περιοχής του κόλπου της Καβάλας, βάσει της νέας εθνικής νομοθεσίας περί υδρογονανθράκων. Υπενθυμίζεται ότι η ισχύουσα άδεια λήγει το 2013.

Όπως αναφέρει και το δημοσίευμα της Ημερησίας,

«Ανοίγει ο δρόμος» για την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος, ύψους 100 εκατ. δολαρίων, στον κόλπο της Καβάλας, καθώς η Energean Oil & Gas, η οποία εκμεταλλεύεται τα πετρέλαια του Πρίνου, εξασφάλισε από το αρχείο του ΥΠΕΚΑ κρίσιμα σεισμικά δεδομένα για την περιοχή.

Έτσι η Energean πλέον μπορεί να προχωρήσει σε επεξεργασία και επανερμηνεία των συγκεκριμένων σεισμικών, που θα απαιτήσει περίπου 12 μήνες, ώστε να καταστεί εφικτή η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος για την αξιοποίηση του Πεδίου Έψιλον και του βόρειου Πρίνου. Η εταιρεία είχε ζητήσει τα συγκεκριμένα δεδομένα από το ΥΠΕΚΑ από τις 25 Ιουνίου του 2009 για να μπορέσει να καθορίσει με ακρίβεια τους στόχους γεώτρησης, οι οποίοι εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον τρεις.

Τα δεδομένα αυτά, όταν αποχώρησε η καναδική «Dennison», παραδόθηκαν από την «Καβάλα Oil Α.Ε.» στις 11 Ιανουαρίου του 2010 σε επιτροπή, που εκπροσωπούσε το ελληνικό δημόσιο και η οποία είχε συσταθεί με υπηρεσιακό σημείωμα της Διεύθυνσης Κλάδου Έρευνας & Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων των Ελληνικών Πετρελαίων Α.Ε. Όπως επισήμανε χθες σε συνέδριο στο Λονδίνο, ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Μ. Ρήγας, η ανάπτυξη της εκμετάλλευσης του Πεδίου Έψιλον τοποθετείται εντός του 2013 με στόχο αρχικής ημερήσιας παραγωγής 3.000 βαρελιών.

Η Energean αναμένει εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος να έρθει στη Βουλή και η εναρμόνιση της σύμβασής για την παρουσία της στον κόλπο της Καβάλας με τη νέα εθνική νομοθεσία περί υδρογονανθράκων. Επί της ουσίας θα καταστεί εφικτή η χρονική διεύρυνση της εκμετάλλευσης καθώς η ισχύουσα άδεια λήγει το 2013.

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments