ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ — 25 Ιανουαρίου 2012
  • Views493

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού έχουμε από σήμερα Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Σύμφωνα μ’ αυτό, αύριο Τετάρτη 25/01/2012, κακοκαιρία θα επικρατήσει σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα Δυτικά, τα Βόρεια, τα νησιά του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Χιόνια θα πέσουν σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά και από το βράδυ και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας χώρας. Οι άνεμοι στα πελάγη από το απόγευμα θα ενισχυθούν και στο Ιόνιο οι Βοριάδες θα φτάνουν τα 8 και πιθανώς τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή πτώση.

Την Πέμπτη 26/01/2012, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί αρχικά σε όλη τη χώρα, κυρίως όμως στις ανατολικές και νότιες περιοχές. Οι χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν στην Κεντρική, την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, θα είναι πυκνές.

Ειδικά στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη η χιονόπτωση θα είναι πυκνή, σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 200 μέτρων. Στον Έβρο η χιονόπτωση θα είναι έντονη ακόμα και σε πεδινές περιοχές, ενώ θα πνέουν Β-ΒΑ άνεμοι.

Σταδιακή ύφεση των φαινομένων από τα Βορειοδυτικά. Οι Βόρειοι άνεμοι στα πελάγη θα φθάνουν τα 8 και τοπικά τα 9 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση.

Την Παρασκευή 27/01/2012, τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα και θα εξασθενήσουν. Οι Βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φθάνουν τα 7 με 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

Συμβουλές συμπεριφοράς

για την περίπτωση εκδήλωσης πολύ έντονων Καιρικών Φαινομένων

Για χιόνι – παγετό – καταιγίδες

1.    Να ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπόψη, ανάλογα µε τον προορισµό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κλπ.)

2.    Να προγραμματίζουν τη μετακίνηση τους έτσι, ώστε να µη συμπίπτει µε την αιχμή των καιρικών φαινομένων

3.    Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζοί, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια

4.    Να ελέγχουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση

5.    Να εξοπλίζονται με τα απαραίτητα σχετικά τεχνικά εργαλεία για τα οχήματά τους και να προβλέπεται ένας ελάχιστος εξοπλισμός

6.    Όταν είναι απαραίτητο να μετακινούνται με αυτοκίνητο, οφείλουν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες ή κατάλληλα ελαστικά χιονιού. Να ταξιδεύουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινούνται στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

7.    Να μην εγκαταλείπουν τα οχήματα, σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν που αυτό ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη της διάσωσης

8.    Να προφυλάσσονται από τις πτώσεις και να προφυλάσσουν και τους άλλους αφαιρώντας πχ το χιόνι μπροστά από την κατοικία τους, αποφεύγοντας να βουλώσουν τις απολήξεις των υδρορροών

9.    Σε καμιά περίπτωση να μην αγγίζονται ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος

10.    Να προστατεύονται οι σωληνώσεις του νερού απέναντι στον παγετό

Για τις «ιρλανδικές» διαβάσεις (*)

1.    Να μην περνούν από «ιρλανδικές» διαβάσεις με το αυτοκίνητο τους, όταν υπάρχει πολύ νερό

2.    Να μην περνούν καθόλου με το δίκυκλο τους, όταν υπάρχει έστω και λίγο νερό

3.    Να συμμορφώνονται πάντα με τις υποδείξεις της αστυνομίας και των αρχών

4.    Να μην περνούν από επικίνδυνες διαβάσεις ακόμα κι αν δεν υπάρχει προσωρινή ή μόνιμη σήμανση

5.    Να μην υπερεκτιμούν ποτέ τις δυνατότητες του αυτοκινήτου τους

6.    Κάνοντας λίγα χιλιόμετρα παραπάνω, φτάνουμε με ασφάλεια στον προορισμό μας.

 

Από το Γραφείο Τύπου

της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης


(*) = Ο όρος ιρλανδική διάβαση αναφέρεται σε μικρές τσιμεντοδιαβάσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την διέλευση πάνω από μικρά ποτάμια και ρυάκια.

Ιρλανδική διάβαση, στον δρόμο προς το Τσαλαπετεινό Ξάνθης (φωτό: Ανδρέας Γεωργιάδης, για το ΤΕΕ Θράκης)

Print Friendly

Ο καιρός σήμερα

Ο καιρός σήμερα

Οκτώβριος 24, 2016
Ο καιρός σήμερα

Ο καιρός σήμερα

Οκτώβριος 23, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments