ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΑΒΑΛΑ — 16 Οκτωβρίου 2012
  • Views228

Τα Διοικητικά Συμβούλια του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας, του Ομίλου Φίλων Σκακιού Καβάλας, του Σκακιστικού Κέντρου Σ.Φ.Γ.Τ. Καβάλας και του Αθλητικού Σωματείου ΠΝΕΥΜΑΘΛΟΝ, με ανησυχία διαπιστώνουν ότι αναιτιολόγητα, απροσδόκητα και άδικα, επανέρχεται το πρόβλημα της έλλειψης στέγασης του Σκακιού στην πόλη που το ανέδειξε και μεγαλουργεί.  Η ικανοποίηση που μας προξένησε η εγκατάστασή μας    στο χώρο του ισογείου της Μεγάλης Λέσχης, όσο και η αναγγελία της ένταξης του έργου ανακαίνισης και εξωραϊσμού του ιστορικού και διατηρητέου ως έργου τέχνης αυτού κτιρίου, δυστυχώς ακυρώνονται από την ατεκμηρίωτη μετατροπή της χρήσης του ισογείου.  Μας είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τους λόγους αυτής της μετατροπής, από ένα ζωντανό χώρο συνάντησης νέων συμπολιτών μας, μαθητών και παιδιών που αγαπούν και ασκούν το πνευματικό άθλημα του σκακιού, που μόνο ωφέλειες προσδίδει στους ίδιους και στο κτίριο, σε ένα εκθεσιακό χώρο, όταν :

Χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα στους ορόφους του κτιρίου του Οργανισμού Καπνού, λίγο παραπάνω, συνιστούν πολλούς ιδεώδεις εκθεσιακούς χώρους και πινακοθήκες που επιβάλλεται να αξιοποιηθούν.

Στην Δημοτική Καπναποθήκη που χρηματοδοτήθηκε και ολοκληρώθηκε, ήδη προβλέπεται η λειτουργία Πινακοθήκης σε ολόκληρο όροφο και ήδη έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα το ισόγειό της για διοργάνωση εκθέσεων και επιβάλλεται να λειτουργήσει.

Ο λόγος της απομάκρυνσης του Ομίλου μας από το κτίριο της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών και η άρνηση παραχώρησης του 2ου ορόφου από την Μητρόπολη ήταν ακριβώς η δημιουργία ενός άλλου εκθεσιακού χώρου, βυζαντινών εικόνων αυτή τη φορά.

Η μέχρι σήμερα εμπειρία των δύο χρόνων παρουσίας μας στο ισόγειο της Μεγάλης Λέσχης αποδείχθηκε ιδεώδης και εξαιρετικά λειτουργική.

Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Καβάλας φροντίζει ώστε όλοι οι αθλητικοί σύλλογοι της πόλης μας να έχουν  τα γήπεδά τους, τα στάδια, τα γυμναστήρια και τα κολυμβητήρια, δαπανώντας για την κατασκευή και τη συντήρησή τους εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Ο 4 φορές Πρωταθλητής Ελλάδας και 5 φορές Κυπελλούχος Ελλάδας, Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας, δεν έχει δυστυχώς τη δική του Στέγη.  Το πρώτο άθλημα της πόλης σε πανελλήνιες επιτυχίες και διεθνείς διακρίσεις , το ΣΚΑΚΙ, ζητάει εδώ και χρόνια από το Δήμο Καβάλας τον χώρο που του αξίζει. Και, ενώ βρέθηκε λύση ιδανική, που ζωντάνεψε τον χώρο, με καθημερινή λειτουργία, μαθήματα και δεκάδες αγώνες, επανέρχεται το φάσμα της νέας μας έξωσης.

Η επαναφορά του προβλήματος σχετίζεται πλέον με την ίδια την ύπαρξη και τη συνέχιση της λειτουργίας μας.

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί η επανάχρηση του διατηρητέου αυτού κτιρίου πρέπει υποχρεωτικά να συνδεθεί με το αποκρουστικό γεγονός της στέρησης της στέγασης ενός από τους πιο πολύτιμους συλλόγους της πόλης.

Γιατί πρέπει η δημιουργία μιας ακόμη πινακοθήκης να συνδεθεί με την έξωση του Σκακιστικού Ομίλου από τον χώρο του.

Γιατί πρέπει μια δράση εξωραϊσμού και ανάπλασης να αμαυρωθεί με διαμαρτυρίες και ενέργειες εναντίωσης.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που το ιστορικό και διατηρητέο αυτό κτίριο έργο τέχνης εντάσσεται σε πρόγραμμα χρηματοδότησης που του δίνει την δυνατότητα να ξαναχρησιμοποιηθεί από το λαό και τη νεολαία της πόλης μας για πολιτιστικές χρήσεις, όπως ακριβώς είναι και το κορυφαίο πνευματικό μας άθλημα.

Ζητάμε από το Δήμο Καβάλας να ρυθμιστούν οι εργασίες έτσι, ώστε να μην ανασταλεί η λειτουργία του Ομίλου και ειδικά τα εκπαιδευτικά προπονητικά μαθήματα στην κρίσιμη χειμερινή περίοδο προετοιμασίας και διεξαγωγής σημαντικών αγώνων, όπως τα σχολικά πρωταθλήματα.

Ζητάμε να παραμείνει η πολιτιστική χρήση της στέγασης εκπαιδευτικών και άλλων δραστηριοτήτων στο ισόγειο, όπως σήμερα εκφράζονται και υλοποιούνται από το Σκακιστικό Όμιλο Καβάλας προς όφελος της νεολαίας της πόλης μας.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments