ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ — 23 Νοεμβρίου 2012
  • Views145

Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της εκμετάλλευσης του χρυσού στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς το πόρισμα της έρευνας που πραγματοποίησε η Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για λογαριασμό του Συντονιστικού Οργάνου των Φορέων της Ιερισσού είναι πραγματικός καταπέλτης. Το πόρισμα, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι οι συνέπειες από την εξόρυξη του χρυσού θα επηρεάζουν την υγεία αλλά και όλες τις δραστηριότητες των κατοίκων πέριξ των χρυσωρυχείων (όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία) θα είναι μακροπρόθεσμες και οπωσδήποτε αρνητικές.

Όπως αναφέρεται, χαρακτηριστικά, στην μελέτη,

Καθ΄όλη τη διάρκεια της εξόρυξης (11 έτη) θα  παράγεται σκόνη μεταλλεύματος που θα ανέρχεται σε 2.162 τόνους ανά ώρα στους  χώρους του μεταλλείου. Τα τεμαχίδια αυτής της σκόνης δεν είναι αδρανή, αλλά  αποτελούνται από θειούχες ενώσεις βαρέων μετάλλων, όπως αντιμονίου, αρσενικού,  βαρίου, καδμίου, χρωμίου, χαλκού, νικελίου, μαγγανίου, υδραργύρου, ψευδαργύρου, με ορισμένες από τις παραπάνω ενώσεις να αποτελούν θρεπτικά στοιχεία για τα φυτά, τα ζώα και τον άνθρωπο, ορισμένα άλλα, όμως, να εμφανίζουν τοξική δράση και να  προκαλούν ανεπανόρθωτες συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον.Τα συμπτώματα που εμφανίζουν φυτά που αναπτύσσονται σε περιβάλλον με υψηλές  συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων είναι, η μειωμένη ανάπτυξή τους, η πρόωρη γήρανση  και τέλος η μάρανση.

Τις συνέπειες από την χρήση κυανίου για τον διαχωρισμό του χρυσού από το υπόλοιπο μετάλλευμα που επεσήμανε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης στην εκπομπή του ENA CHANNEL ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ με τον Γιάννη Χατζηεμμανουήλ.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=Lq0VvaHIl6o[/tube]

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κίνδυνος τόσο για την Θράκη όσο και για την περιοχή της Καβάλας είναι ορατός, καθώς δημοσιεύματα κάνουν λόγο για προσωπικό ενδιαφέρον του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος για τον χρυσό του Παγγαίου και της Παλιάς Καβάλας.

Τελευταία μάλιστα, πολύ συχνά ακούγεται και η περιοχή μας. Πριν  από καιρό εμφανίστηκε στην περιοχή μας ο γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας, Ζώρζ  Σόρος, ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν το ενδιαφέρον του αφορά στα ορυχεία του Παγγαίου ή της Παλιάς Καβάλας. Πάντως, οι αρχαιολόγοι  συγκλίνουν στο ότι η σκαπτή ύλη ήταν προφανώς στην Παλιά Καβάλα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ Λάζαρος Βασιλειάδης στην εφημερίδα ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments