ΝΕΣΤΟΣ — 21 Αυγούστου 2012
  • Views211

Πριν από λίγο, το Δημοτικό Συμβούλιο Νέστου απέστειλε ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο καταφέρεται εκ νέου κατά της επερχόμενης κατάργησης του Ειρηνοδικείου Χρυσούπολης. Το ψήφισμα εξεδόθη κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου του δήμου Νέστου, η οποία έλαβε χώρα στις 7 Αυγούστου.

Όπως αναφέρει το ψήφισμα,

Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νέστου συνεδρίασαν την 7η Αυγούστου 2012 και μετά την εισήγηση του Δημάρχου Σάββα Μιχαηλίδη σχετικά με το θέμα της μετακίνησης του Ειρηνοδικείου Χρυσούπολης στην Καβάλα

Καταγγέλλει και Καταδικάζει αυτή την απόφαση, διότι:

  1. Το Ειρηνοδικείο Χρυσούπολης λειτουργεί συνεχώς πάνω από εβδομήντα χρόνια και εξυπηρετεί τους κατοίκους του Δήμου Νέστου, ο οποίος προέκυψε από τη συνένωση τριών πρώην Δήμων (Χρυσούπολης, Κεραμωτής & Ορεινού) με πληθυσμό 24.000 κατοίκων, οι οποίοι κατοικούν σε 22 οικισμούς. Ο αριθμός αυτός διπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας των παραθεριστών που διαμένουν στις κατοικίες τους και των τουριστών που επισκέπτονται την τουριστική περιοχή της Κεραμωτής.
  2. Η Χρυσούπολη ως διοικητικό κέντρο του Δήμου, είναι προσβάσιμη από τους κατοίκους της που εξυπηρετούνται χωρίς πρόβλημα από το Ειρηνοδικείο Χρυσούπολης. Οι απόμακροι ορεινοί οικισμοί του Δήμου (πρώην Δήμου Ορεινού) από την Καβάλα απέχουν65 χιλιόμετραπερίπου και οι κάτοικοι για να μεταβούν στην Καβάλα πρέπει ν’ αλλάξουν δυο λεωφορεία, καθιστώντας έτσι ιδιαίτερα δυσχερή τη μετακίνηση και την διεκπεραίωση των δικαστικών υποθέσεών τους.
  3. Στη Χρυσούπολη ως διοικητικό κέντρο του Δήμου, εδρεύουν πλήθος υπηρεσιών του δημοσίου όπως ΔΟΥ, Κέντρο Υγείας, Κέντρο αποκατάστασης ατόμων με αναπηρία, Αστυνομικό Τμήμα, Λιμενικό Τμήμα στην Κεραμωτή, Αεροδρόμιο Χρυσούπολης, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΔΕΗ, ΚΕΓΕ, Δασικό Φυτώριο, Τράπεζες (ΕΤΕ, ΑΤΕ, ALPHA, ΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΓΕΝΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ) καθώς και υπηρεσίες του Δήμου Νέστου.
  4. Το Ειρηνοδικείο Χρυσούπολης στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο (ανήκει στο ΤΑΧΔΙΚ) που κτίστηκε για το σκοπό αυτό και είναι απόλυτα λειτουργικό και πρόσφατα (2010) ανακαινίστηκε ριζικά και το κόστος ανήλθε σε 200.000,00€ περίπου. Υπηρετούν δυο δικαστικοί υπάλληλοι και ένας δικαστικός επιμελητής. Οι υποθέσεις που εισάγονται και δικάζονται στο Ειρηνοδικείο Χρυσούπολης (αγωγές, προσημειώσεις, πλημμελήματα, πταίσματα, προανάκριση, νέες αρμοδιότητες εκούσιας δικαιοδοσίας κλπ) είναι τόσες που ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο ενός επαρχιακού Ειρηνοδικείου πολλών άλλων περιοχών της χώρας.
  5. Το κόστος των λειτουργικών δαπανών του Ειρηνοδικείου ανέρχεται περίπου στα 10.000,00€ ετησίως. Ο Δήμος Νέστου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίζει να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα και έτσι αφενός δεν επιβαρύνεται το αντίστοιχο Υπουργείο και αφετέρου θα εξυπηρετείται ανέξοδα και άμεσα ο συμπολίτης μας.

Για τους παραπάνω λόγους διαμαρτυρόμαστε έντονα, είμαστε κάθετα αντίθετοι στην επικείμενη κατάργηση του Ειρηνοδικείου Χρυσούπολης και τη συγχώνευσή του με το Ειρηνοδικείο Καβάλας και ζητούμε την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του. Η απονομή της Δικαιοσύνης είναι συνταγματικά καθιερωμένη υποχρέωση του Κράτους και δεν πρέπει να γίνονται εκπτώσεις σ’ αυτήν, στο όνομα κάποιου απροσδιόριστου οικονομικού οφέλους.

Ζητούμε να παραμείνει το Ειρηνοδικείο, για να μην γίνει η Χρυσούπολη ένα μεγάλο χωριό με πολίτες δεύτερης κατηγορίας, θέτοντας προ των ευθυνών τους κόμματα και πολιτικούς.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments