ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 21 Φεβρουαρίου 2013
  • Views233

Πώς προχωρούν οι ανακεφαλαιοποιήσεις στις τράπεζες; Με ανησυχητικά αργούς ρυθμούς.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ξένοι μέτοχοι των εγχώριων πιστωτικών ομίλων, δεν είναι και ιδιαιτέρως …ενθουσιώδεις με τη προοπτική να βάλουν κι άλλα λεφτά στα μετοχικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών.Κι αυτό γιατί, μέχρι σήμερα, έχουν ρίξει ήδη αρκετά, αλλά μετρούν μόνο ζημίες.

Από την άλλη πλευρά, όσοι ετοιμάζονται να μπουν τώρα (πχ Credit Agricole, Societe Generale κλπ) δεν είναι και τόσο σίγουροι ότι θέλουν να επενδύσουν και πάλι στην Ελλάδα. Έστω και εμμέσως. Γι αυτό και αναδιπλώνονται, σε σχέση με τις αρχικές τους προθέσεις. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι θα είναι τελικώς πολύ δύσκολο και για την Alpha Bank, αλλά και για την Τράπεζα Πειραιώς, που διαρρέουν ότι είναι πολύ κοντά στο να πετύχουν το στόχο του 10%, να τον πετύχουν.

Ως γνωστόν, αν κατορθώσουν να καλύψουν τις επικείμενες αυξήσεις – κατά 10% – με λεφτά των ιδιωτών μετόχων τους, τότε αποφεύγουν τον κίνδυνο να κρατικοποιηθούν μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Το “όραμα” όμως ολοένα και απομακρύνεται και αυτό φέρνει τους πάντες σε ακόμα πιο δύσκολη κατάσταση.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments