Συνδεθείτε μαζί μας

ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικές δυνάμεις αποχωρούν από την αεροπορική βάση του Incirlik

Δημοσιευμένες

ενεργοποιημένο

Παίρνουν «πόδι»οι Αμερικανοί από την Τουρκία και «μετακομίζουν» στην Αλεξανδρούπολη διότι αυτό που τους «καίει» είναι τα Στενά και το Αιγαίο. 

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν στην εφημερίδα ότι η μετατόπιση αυτή οφείλεται στην πολύ μεγάλη ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.Ο στρατός των Η.Π.Α. μειώνει δραματικά τις πολεμικές επιχειρήσεις στην αεροπορική βάση του Ινστιρλίκ και εφαρμόζει μόνιμες περικοπές προσωπικού στην βάση αυτή, αναφέρει η γνωστή εφημερίδα Wall Street Journal.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την τουρκική βάση για να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ από το 2015, αλλά η ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας έχουν αλλάξει εντελώς τα πλάνα των Η.Π.Α. για το Incirlik.

Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί την βάση του Ιντσιρλίκ ως σημαντική επιελή από τις ΗΠΑ έναντι της χώρας.

Για παράδειγμα, τον Μάιο του 2017, ο Can Acun, πολιτικός αναλυτής στο think-tank SETP του AKP, δήλωσε: «Το Ιντσιρλίκ είναι η κύρια αεροπορική βάση για τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Μια έξωση από την Τουρκία θα έθετε τις ΗΠΑ σε ένα δύσκολο σημείο» .

Τον Ιανουάριο, οι ΗΠΑ μεταστάθμευσαν από την βάση αυτή αεροσκάφη τύπου Α-10 , αφήνοντας μόνο αεροσκάφη ανεφοδιασμού. Ο αριθμός των στρατιωτικών μελών που ζουν στη βάση έχει επίσης μειωθεί αισθητά.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, οι Η.Π.Α. παραμένουν αφοσιωμένοι στην Τουρκία, σύμμαχο της Συνθήκης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, και δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για περαιτέρω μείωση δυνάμεων και αεροσκαφών…στην πράξη όμως γίνονται εντελώς διαφορετικές κινήσεις .

Άλλες έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν εσωτερικές συζητήσεις σχετικά με τη συνεχιζόμενη χρήση της αεροπορικής βάσης του İncirlik, την οποία θεωρούν «απαραίτητη για την άμβλυνση των επιπτώσεων από τη δυνητική απώλεια της ικανότητάς να διεξάγουν επιχειρήσεις από την συγκεκριμένη περιοχή που γειτνιάζει με την Συρία» .

Οι σχέσεις όμως των Η.Π.Α. με την Τουρκία βρίσκονται σε μεγάλη κάμψη εξαιτίας συγκρουόμενων συμφερόντων και συμμαχιών στη Συρία.

Αυτό οφείλεται στην κίνηση της Τουρκίας..η οποία ξεκίνησε την στρατιωτική επιχείρηση στις 20 Ιανουαρίου, στην πόλη της Afrin χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ .

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα εκφράσει τα σχέδιά της για επέκταση των επιχειρήσεων στην πόλη Manbij,(Ιεράπολη) μια πόλη υπό τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ δυνάμεων των Κούρδων.

Την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν για την κοινή δράση στην Ιεράπολη αι σε άλλες πόλεις της Συρίας ανατολικά του Ευφράτη, ως αποτέλεσμα των διήμερων συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα για την εξομάλυνση των σχέσεων στην Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ δεν επιβεβαίωσαν όμως τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών.

Η εφημερίδα Washington Post ανέφερε χθες ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να τερματίσουν τα 3,5 χρόνια συνεργασίας με τους Κούρδους , ενώ ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ πρόσθεσε : «Είναι δύσκολο για εμάς, επειδή έχουμε περάσει πολλά χρόνια με αυτά τα παιδιά», μιλώντας για τους Κούρδους. «Ειδικά όσον αφορά τους Αμερικανούς μαχητές, έχουν χτίσει βαθιές προσωπικές σχέσεις και κανείς δεν θέλει να δει μια άλλη κατάσταση ».

Εν τω μεταξύ, τουρκικές πηγές που μίλησαν στην εφημερίδα WSJ πιστεύουν ότι η τρέχουσα άσχημη κατάσταση μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας, αφορά την απόφαση «μετατόπισης» των προτεραιοτήτων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ από τη Συρία στο Αφγανιστάν…αλλά αυτό αφορά όμως «τουρκική εκτίμηση».

Την ίδια στιγμή …έχουμε έντονη κινητικότητα έχουμε πλέον στον Έβρο, καθώς τις επόμενες μέρες κλιμάκιο υψηλόβαθμων Αμερικανών στρατιωτικών καταφθάνει στην Αλεξανδρούπολη. Όπως φαίνεται, όλα πλέον αλλάζουν στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή τόσο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όσο και της Μ. Ανατολής, με τις ΗΠΑ να στέλνουν παράλληλα μήνυμα στην Τουρκία.

Πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης του Έβρου αναφέρουν ότι κλιμάκιο υψηλόβαθμων Αμερικανών στρατιωτικών, αναμένεται να βρεθεί στην Αλεξανδρούπολη ί, προκειμένου να έχει επαφές και συζητήσεις για θέματα που ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ στην περιοχή.

Η υπόθεση με τη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο έχει κινητοποιήσει τόσο το ΝΑΤΟ, όσο βεβαίως και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, το κλιμάκιο θα αποτελείται τόσο από στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, όσο και του ΝΑΤΟ, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές αντικείμενο της επίσκεψης και των συναντήσεων του.

Το σίγουρο είναι ότι θα επισκεφθούν το λιμάνι, όπου πριν από λίγο καιρό προσγειώθηκαν στρατιωτικά ελικόπτερα προερχόμενα από την Ρουμανία, αποσυναρμολογήθηκαν και με αμερικανικό πολεμικό πλοίο μεταφέρθηκαν στην Ισπανία.

stoxos.gr

Συνεχίστε να διαβάζετε
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 2 =

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ρεάλ Μαδρίτης – Λίβερπουλ: Το «τέλος» που βάζει ο τελικός …

Δημοσιευμένες

ενεργοποιημένο

Ξεχάστε ότι ξέρατε για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωσή μετά τον αποψινό τελικό Ρεάλ Μαδρίτης-Λίβερπουλ.

Η μεταρρύθμιση που θα γίνει στο Champions League από τη σεζόν 2018-2019, δεν θα επηρεάσει μόνο το σύστημα διεξαγωγής και τον ανταγωνισμό, αλλά και τις ώρες έναρξης των αγώνων της μεγαλύτερης διοργάνωσης στην Ευρώπη. Έτσι λοιπόν, το Champions League θα εγκαταλείψει την ιστορική ώρα έναρξης 21:45 ωρών (εκτός από μερικά παιχνίδια που παίζονται στη Ρωσία, το Καζακστάν και την Τουρκία) και να υιοθετήσει νέες ώρες: τα παιχνίδια την Τρίτη και την Τετάρτη στις 20:00 και 22:00.

Αυτό έχει ως στόχο την αύξηση των εσόδων μέσω μάρκετινγκ και την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, τα οποία θα δημοπρατηθούν το επόμενο φθινόπωρο για την τριετία 2018-2021. Έτσι δύο ομάδες από την ίδια χώρα δεν θα παίζουν ποτέ την ίδια ώρα. Βέβαια για να επιτευχθεί αυτό, οι κληρώσεις για τη φάση των ομίλων θα παρουσιάσει ακόμη μεγαλύτερους περιορισμούς.

Συνεχίστε να διαβάζετε

ΚΟΣΜΟΣ

Τρένο συγκρούστηκε με φορτηγό και εκτροχιάστηκε

Δημοσιευμένες

ενεργοποιημένο

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν τρένο συγκρούστηκε με βαρύ φορτηγό κι εκτροχιάστηκε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στη βόρεια Ιταλία, κοντά στο Τορίνο.

Το τρένο εκτροχιάστηκε όταν συγκρούστηκε με νταλίκα που είχε ακινητοποιηθεί σε διάβαση λίγο πριν περάσει η αμαξοστοιχία, τρία από τα βαγόνια της οποίας βγήκαν από τις σιδηροτροχιές, όπως εικονίζουν πλάνα που μετέδωσαν ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα.

 

Συνεχίστε να διαβάζετε

ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στην Ινδία για τον ιό Νίπα | Δέκα νεκροί μέσα σε δύο εβδομάδες

Δημοσιευμένες

ενεργοποιημένο

Ο ιός Νίπα, ο οποίος είναι γνωστός στη νότια και τη νοτιοανατολική Ασία, μεταδίδεται από τις νυχτερίδες που τρέφονται με φρούτα και είναι θανατηφόρος στο 70% των κρουσμάτων.

 Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις δύο τελευταίες εβδομάδες στη νότια Ινδία από τον ιό Νίπα, ενώ σχεδόν 100 άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα, σύμφωνα με νέο απολογισμό των ινδικών αρχών.

“Έχουμε στείλει 18 δείγματα που ελήφθησαν (από ασθενείς) για εξετάσεις. Δέκα από αυτούς που αποδείχθηκε ότι ήταν θετικοί στον ιό πέθαναν και άλλοι δύο νοσηλεύονται”, δήλωσε στο AFP ένας αξιωματούχος της περιοχής Κοζικόντ, στην Κεράλα, η οποία βρίσκεται στο νότιο άκρο της Ινδίας.

Όλοι οι άνθρωποι πέθαναν αυτόν τον μήνα, όχι όμως τις τελευταίες μέρες και οι τοπικές αρχές της δημόσιας υγείας τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού. πρόσθεσε.

Ο ιός Νίπα, ο οποίος είναι γνωστός στη νότια και τη νοτιοανατολική Ασία, μεταδίδεται από τις νυχτερίδες που τρέφονται με φρούτα και είναι θανατηφόρος στο 70% των κρουσμάτων. Μεταδίδεται με την κατανάλωση τροφίμων που έχουν μολυνθεί από τις νυχτερίδες, κυρίως φρούτα ή από άλλα ζώα που έχουν μολυνθεί με τον ιό από τις νυχτερίδες.

Στο παρελθόν έχουν εντοπιστεί και περιπτώσεις που ο ιός μεταδόθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Οι ινδικές αρχές έχουν απαγορεύσει στους συγγενείς να έρχονται σε επαφή με το σώμα των νεκρών και τους συνιστούν να προχωρούν στην αποτέφρωσή τους το ταχύτερο δυνατό.

 ‘Αλλος αξιωματούχος είχε διευκρινίσει προηγουμένως στο AFP ότι οι αρχές έθεσαν περίπου 100 ανθρώπους σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους “επειδή είχαν έρθει σε επαφή με αυτούς που πέθαναν”.

Όλα τα θύματα βρίσκονται στην ίδια περιοχή, την Κοζικόντ, και μεταξύ των πρώτων νεκρών βρίσκονται πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας και μια νοσηλεύτρια που τους περιέθαλπε.

Οι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας έχουν ήδη δημιουργήσει κέντρα υγείας και ένα κέντρο διαχείρισης της κρίσης. Επίσης έχουν ζητήσει από τον πληθυσμό να μην πανικοβάλλεται και να λάβει μέτρα πρόληψης.

Ο ιός αυτός μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες εγκεφαλίτιδες ή την κωματώδη κατάσταση του ασθενή. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπισή του.

Είναι η πρώτη φορά που ο ιός Νίπα εκδηλώνεται στην Κεράλα και η τρίτη φορά στην Ινδία. Μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 260 ανθρώπους στη Μαλαισία, στο Μπανγκλαντές –την περισσότερο πληγείσα χώρα– και στην Ινδία από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1998.

dramini.gr

Συνεχίστε να διαβάζετε

Trending

Copyright © 2018 VideoTex.