ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ — 24 Απριλίου 2016
Αγώνας δρόμου για τη συμφωνία

Σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων μπαίνουν κυβέρνηση και θεσμοί με στόχο μια δύσκολη και επώδυνη συμφωνία: Να κλειδώσει το πακέτο μέτρων ύψους 9 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα έχει επαφές με τους επικεφαλής των θεσμών που έχουν ήδη επιστρέψει από το Άμστερνταμ.

Στη σύντομη, αλλά περιεκτική συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής όλοι οι εταίροι στήριξαν τα εφεδρικά, έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα, δηλαδή ένα νέο, σκληρό πακέτο φόρων και άλλων μέτρων που οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θέλουν ως δικλείδα ασφαλείας.

Στόχος βέβαια της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αποτρέψει την υποχρεωτική νομοθέτηση μέτρων έκτακτης ανάγκης ύψους 2% του ΑΕΠ, σε περίπτωση που το πρόγραμμα εκτροχιαστεί ως το 2018. Η προοπτική άμεσης νομοθέτησης επιπλέον μέτρων, εκτός των ήδη σκληρών 5,5 δισ. ευρώ, είναι για την κυβέρνηση πολιτικά επώδυνη και μπορεί να κλονίσει την κυβερνητική πλειοψηφία με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Σε δηλώσεις του μετά το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στάθηκε στις διαφορές εκτιμήσεων ανάμεσα στην ΕΕ και στο ΔΝΤ για το πλεόνασμα του 2018.

Ο υπουργός είπε ξεκάθαρα ότι δεν μπορούν να νομοθετηθούν τα εν λόγω μέτρα (τα λεγόμενα contingency measures), ενώ υπογράμμισε πως ούτε στη Γαλλία δεν μπορεί νομικά να συμβεί αυτό, δεδομένο με το οποίο, όπως είπε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, συμφώνησε μαζί του ο γάλλος ομόλογός του Μισέν Σαπέν.

Ο κ. Τσακαλώτος όμως άφησε ανοιχτό παράθυρο για έναν «μηχανισμό δέσμευσης» αντί για ψήφιση μέτρων λέγοντας ότι συζητούνται ιδέες και από την ελληνική πλευρά πάνω σε αυτό το θέμα.

Το ζήτημα που παραμένει ανοιχτό και πιθανότατα να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μέχρι το πιθανό έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη είναι αν η Ελλάδα θα πρέπει να ψηφίσει τώρα τα μέτρα ή θα τα συμφωνήσει και θα τα ψηφίζει κάθε φορά που θα υπάρχει απόκλιση.

Αγκάθι εξακολουθεί να αποτελεί το ζήτημα του χρέους. «Δεν έχει σημασία ποια τεχνική λύση θα βρεθεί για να φτάσουμε στην ελάφρυνση του χρέους και το αποτέλεσμα του προγράμματος και της ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Print Friendly

Share

About Author

manthos koukoutinis